In perioada 2-15 iulie se desfasoara a XVI-a editie a Festivalului de Jazz Istanbul, cel mai mare eveniment local de acest gen, in organizarea Fundatiei Istanbul pentru Arta si Cultura.

Daca in anii trecuti una dintre principalele atractii ale festivalului a fost Vaporul de Jazz, care face o croaziera muzicala pe Bosfor, in acest an organizatorii au adaugat si un Vapor Balcanic, pe care publicul are ocazia sa asculte acorduri de muzica traditionala balcanica, atat de iubita in Turcia, navigand sambata, 11 iulie, intre doua continente.

ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul a raspuns invitatiei de colaborare venita din partea Festivalului de Jazz, sprijinind participarea Fanfarei Shavale, care va canta pe vapor alaturi de trupa KolektifIstanbul si DJ-ul Ali Doyran (Turcia). Membrii Fanfarei Shavale, originari din satul Zece Prajini, au concertat in ultimii ani pe diverse scene din Italia, Austria, Belgia, Franta, Spania. Sambata au ocazia sa intalneasca in premiera publicul turc intr-o scenografie inedita, la granita dintre Europa si Asia, transmite Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir-Istanbul.