In ziua de 8 iulie 2009, la sediul ICR Dimitrie Cantemir din Istanbul, va avea loc Simpozionul international Scriitori romani la Istanbul. Vor fi prezentati, pe baza de materiale si interpretari noi, Dimitrie Cantemir (prof.univ.dr.Mihai Maxim), Ion Ghica (doc.dr.Ali Fuat Örenç, de la Fac.de Litere a Univ. Istanbul, care a consacrat o teza de doctorat lui Ion Ghica, in calitate de Bey de Samos), Mihai Eminescu (scriitorul si traducatorul Ali Narcin, autorul recent aparutului volum Poetul legendar al versului romanesc- Mihai Eminescu, cu traducerea direct din romana a 61 de poezii eminesciene), Panait Istrati, cel mai tradus scriitor roman in Turcia (prof.univ.dr.Zamfir Balan, ”cel mai bun istratolog din Romania”, dupa opinia lui Mircea Iorgulescu), Nicolae Batzaria, ”Mos Nae” (prof.univ.dr.Kemal Karpat, University of Wisconsin, USA, nascut in Romania, celebritate a turcologiei mondiale).

Cu prilejul simpozionului, va fi lansat si CD-ul cu muzica de Cantemir, scos de firma SONY-Istanbul, in colaborare cu ICR Istanbul. Albumul va fi prezentat de reprezentantul SONY Music-Istanbul, Ali Kadri Riza, si de directorul ICR Istanbul (care a facut, pe CD, prezentarea vietii si operei lui Cantemir ), in prezenta formatiei, care a interpretat compozitiile cantemiriene. In finalul evenimentului va fi lansat si volumul Noi documente turcesti privind relatiile dintre Tarile Romane si Inalta Poarta (1526-1602), de Mihai Maxim, din cadrul proiectului Romanii in arhivele turcesti, lucrare ce va fi prezentata de prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei si al Editurii Istros.

La eveniment si-au anuntat participarea foarte multi scriitori, artisti si istorici turci, un semn ca valorile culturii noastre patrund in constiinta publicului cititor din Turcia, alaturi de valorile contemporane, pentru a caror difuzare se fac, s-o recunoastem, eforturi mult mai mari, transmite ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.