Regizoarele Anja Salomonowitz, Jasmila Žbanić, Barbara Albert si Sabine Derflinger s-au oprit asupra unei teme: povestile femeilor. Fiecare dintre ele a preferat insa un alt subiect pe care l-a tratat in felul ei caracteristic. Ce a rezultat au fost 4 filme care s-au bucurat de mare succes si care vor fi proiectate la Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la Muzeul Taranului Roman.

Chiar daca filmele trateaza subiecte diferite, fiind regizate si produse din perspective diferite, ele se leaga intre ele. Toate cele patru, infatiseaza femei in situatii problematice si pledeaza pentru puterea de zbatere a femeii. De asemenea, ele infatiseaza o imagine dezolanta a societatii, invocand punctele ei slabe. Pe langa toate acestea, filmele dovedesc o apropiere fata de spectator, deoarece transpun realitatea, multi regasindu-se in aceste povesti sau recunoscand situatii asemanatoare cu cele prezentate.

Un lucru este cert: povestile acestor filme nu exista doar pe ecrane, ci si in realitate, in jurul nostru.

It happend just before (2006) – Anja Salomonowitz

Marti 7 iulie, in Studioul Horia Bernea, de la 19:00

Durata: 72 min.

Subtitrare in limba engleza.

Lungmetrajul este povestea a cinci femei din est care pleaca in cautarea unei vieti mai bune in vest. Interesant este ca identitatea lor ramane un mister, evenimentele fiind povestite de persoane care, aparent nu au nimic de-a face cu acestea: un vames, un sofer de taxi, un reprezentant oficial al statului, o locuitoare din provincie si un patron de bordel. Promisiunile nerespectate si exploatarea devin subiecte in filmul regizoarei austriece Anja Salomonowitz care pune spectatorul intr-o continua espectativa, lasand neelucidate anumite secvente.

Premiat la Viennale 2006, Berlinale 2007, Mar del Plata 2006

Sarajevo, dragostea mea (2005) – Jasmila Žbanić

Marti 7 iulie, in aer liber, de la 21:30

Durata: 72 min.

Subtitrare in limba romana.

Sarajevo, dragostea mea este o poveste despre imaginea orasului Sarajevo dupa razboi ; despre repercusiunile odioaselor violuri din timpul razboiului ; despre familiile monoparentale ; despre relația dintre mama și fiica; despre Esma, victima unui asemenea viol. Esma traieste cu fiica ei Sara, in Grbavica, un cartier sarac din Sarajevo. Aceasta iși intreține singura fiica, beneficiind de un mic ajutor de victima a razboiului și de un salariu dintr-un job intr-un club de noapte. Cand clasa Sarei organizeaza o excursie, Esma doreste ca fiica ei sa participe la eveniment. Copiii eroilor de razboi primesc o reducere, nu insa si Sara. Faptul ca ea nu beneficiaza de reducere o determina sa-și puna noi intrebari in legatura cu tatal sau, despre care nu știe aproape nimic.

Premiat la Festivalul de Film Thessaloniki 2006, Festivalul International Portland, Ursul de Aur la Berlinale 2006, Festivalul International de la Bruxelles, Festivalul de la Reykjavik 2006.

Nordrand (1999) – Barbara Albert

Miercuri 8 iulie, in Studioul Horia Bernea, de la 19:00

Durata: 103 min.

Subtitrare in limba engleza.

Austria anului 1995. Partea de nord a Vienei. Inceput de iarna. Tineri cu proveniente culturale din cele mai diverse se intalnesc in acest cartier deprimant in nordul Vienei: Jasmin si Tamara se reintalnesc intr-o clinica pentru intreruperi de sarcina; un soldat care asigura frontiera austriaca de est; un fugar din Bosnia si un roman – un tablou eterogen al capitalei.

Filmul a fost distins – ca prim film austriac – la Festivalul Filmului din Venetia cu Leul de Aur.

Vollgas (2001) - Sabine Derflinger

Miercuri 8 iulie, in aer liber, de la 21:30

Durata: 96 min.

Subtitrare in limba engleza.

Vollgas povesteste viata chelneritei Evi, care incearca fara succes sa impace munca cu cresterea micutei ei fiice. Alcoolul, medicamentele si excesele nocturne ar trebui sa-i creeze o iluzie viabila.Abia cand relatia cu fetita ei scapa de sub control, ea va incerca sa-si schimbe viata. Dar poate e deja prea tarziu?

Premiat la Festivalul Max Ophüls 2002, Nominalizat la Festivalul de Film Bratislava 2002

Pret bilet 10 lei sau 7 lei (elevi, studenti, pensionari)

Noul Cinematograf al Regizorului Roman este un proiect realizat prin fonduri Phare