Stupul de Camilo Jose Cela
Stupul de Camilo Jose Cela
Foto: Polirom

In acest weekend Biblioteca Polirom pregateste doua lansari de carte. Vineri seara, in cadrul „Noptii albe a Institutelor Culturale”, la Institutul Cervantes, are loc lansarea romanului Stupul – capodopera lui Camilo Jose Cela, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura. Sambata, va fi lansat volumul Nocturne de Kazuo Ishiguro in cadrul concertului The Amsterdams care are loc la Muzeul Taranului Roman.

Editia in limba romana a romanului Stupul a aparut colectia „Biblioteca Polirom” in urma cu citeva saptamini, in traducerea de exceptie a Ioanei Zlotescu. Stupul este cel de-al doilea titlu semnat Camilo Jose Cela – un scriitor tradus in peste 40 de limbi – ce apare in colectia „Biblioteca Polirom”, dupa Cristos versus Arizona (2008). Editura are in pregatire volumul Familia lui Pascal Duarte.

Considerata imorala de Biserica Catolica si de guvernul generalului Franco, cartea a fost interzisa in Spania pentru multi ani, fiind publicata, din acest motiv, in Argentina. Romanul prezinta o viziune panoramica a degradarii si dificultatilor pe care le are de infruntat clasa de mijloc dupa Razboiul Civil. Actiunea se incheaga printr-o succesiune de scene portretizind suferintele individuale a peste o suta de personaje, dar importanta romanului depaseste cu mult valoarea sa de document social, caci in el se impletesc spectaculosul carnavalesc si grotescul, violenta si foamea, dorintele reprimate si constringerile vietii intr-un regim dictatorial.

La evenimentul de lansare volumul va fi prezentat de Ovidiu Simonca si Luminita Marcu.

Nocturne de Kazuo Ishiguro
Nocturne de Kazuo Ishiguro
Foto: Polirom
Nocturne, cea mai noua carte a lui Kazuo Ishiguro – publicata in spatiul anglo-saxon in urma cu numai trei saptamini –, va fi lansata in cadrul concertului The Amsterdams.Nocturne (traducere si note de Vali Florescu) reuneste cinci povestiri, relatate la persoana intii, cu delicatetea si simplitatea muzicala specifice lui Ishiguro. Cinci istorii personale, amuzante si mustind de o tristete duioasa, exploreaza intr-o maniera neasteptata citeva dintre temele predilecte ale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului si, legata de aceasta, celebritatea. Visatori, indragostiti, stele pe punctul de a apune sau a se ridica pe firmament, toate aceste personaje, aflate intr-un moment de cotitura al vietii lor, devin interpretii unui concert in care fiecare voce si fiecare instrument atinge o nota umana cit se poate de autentica si de ravasitoare. Fie si pentru o singura clipa, muzica uneste sufletele, reaprinde scinteia dragostei, alina disperarea, preschimbind-o in melancolie si facind-o astfel suportabila.

The Amsterdamseste una dintre cele mai apreciate formatii ale momentului (indie rock), infiintata in 2005. Trupa a lansat in luna mai a acestui an primul album, „Adolessons”.