O figura luminoasa si de o mare generozitate a culturii noastre a trecut in eternitate. Matei Calinescu, unul dintre marii teoreticieni literari ai lumii, piatra de hotar in intelegerea modernismului literar, a trecut in nefiinta, informeaza editura Polirom care isi exprima regretul pentru pierderea unuia dintre cei mai pretiosi autori ai sai.

Profesor indragit de studentii de pretutindeni, scriitor citit cu fervoare inainte de 1989 si redescoperit apoi de public prin carti emotionate precum Portreul lui M si Un fel de jurnal, un tata care a invatat moartea prematur de la fiul sau, Matei Cainescu ne paraseste la citeva zile dupa ce implinise 75 de ani.

In urma sa, raman cartile si modelul unui intelectual universal.

Matei Calinescu (1934 - 2009) a fost profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. A parasit Romania in 1973, lasind in urma citeva carti de critica literara, poezie, si un scurt roman (Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1969), pentru care a primit Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania in 1969.

Pe taram americam Matei Calinescu a continuat activitatea publicistica, pe langa cea de profesor, publicand o serie de volume intre care: Faces of Modernity: Avant-Garde, Decadence, Kitsch (1977), Five Faces of Modernity: Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism (editie revazuta si adaugita, 1987), Exploring Postmodernism (coeditare cu D.W. Fokkema, 1988), Rereading (1993).

Dintre volumele aparute la editura Polirom amintim: Despre Ioan P. Culianu si Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflectii (2002; Marele Premiu al ASPRO), A citi, a reciti. Catre o poetica a (re)lecturii (2003; Premiul AER pentru stiinte umane), Portretul lui M (2003), Viata si opiniile lui Zacharias Lichter (2004), Tu: elegii si inventii (2004), Cinci fete ale modernitatii. Modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism (editia a II-a revazuta si adaugita, 2005), Un fel de jurnal (1973-1981) (2006) si Mateiu I. Caragiale: recitiri (2007).