Fundatia Calea Victoriei organizeaza o expeditie culturala in data de 4 iulie, de la 9:30, in apropierea Bucurestiului, la doua manastiri, incarcate de istorie si pline de liniste: Manastirea Caldarusani si manastirea Sitaru.

La inceputul sec. al XVII, Domnitorul Matei Basarab ridica langa un vechi schit de lemn, unul dintre cele mai importante si mai remarcabile monumente - Manastirea Caldarusani.

Muzeul Manastirii adaposteste obiecte deosebit de valoaroase: icoane si tablouri pictate de corifei ai picturii - cum ar fi Nicolae Grigorescu, Evghenie Lazar, Gheorghe Tatarascu, Sava Hentia - argintarie, vase sfinte, vesminte arhieresti, broderii de aur si argint de o mare valoare.

Inca din secolul XIV regiunea in care se afla manastirea Sitaru (numita in vechime manastirea Balamuci) constituia proprietatea familiei Greceanu, care a construit pe aceasta mosie un frumos palat boieresc precum si biserica familiei din satul Greci. Se stie ca regiunea Codrilor Vlasiei a constituit o straveche vatra sihastreasca caracterizata printr-un mare numar de asezari monahale constituite din mici schitulete si chilii izolate. O nota caracteristica a sihastriilor din Codrii Vlasiei o constituie faptul ca erau situate cel mai des pe insule, in mijlocul raurilor si lacurilor din aceasta regiune.

Costul expeditiei este de 60 ron-adulti/50 ron-elevi si studenti.