Spectacolul Elisabeta I al studentilor Universitatii Nationale de Teatru si Film “I.L. Caragiale” din Bucuresti a fost prezentat publicului polonez in cadrul Festivalului International al Scolilor de Teatru, desfasurat la Varsovia in perioada 15-22 iunie 2009. Actrita Lorena Zabrautanu, interpreta rolului reginei Elisabeta I, a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal.

Aflat la a cincea editie, festivalul a inclus in competitie spectacole ale scolilor de teatru din 13 tari: Austria, Bulgaria, Franta, Iran, Israel, Italia, Letonia, Romania, Rusia, Serbia, Spania, Ungaria si Polonia. Romania a participat pentru prima oara la festival. Cele doua reprezentatii romanesti au avut loc in data de 17 iunie, intr-una din salile prestigioasei Academii de Teatru “Aleksander Zelwerowicz” din Varsovia.

Elisabeta I de Paul Foster este un proiect al studentilor promotiei 2009 a Universitatii Nationale de Teatru si Film “I.L. Caragiale” din Bucuresti, coordonat de prof. univ. dr. Tania Filip, prof. univ. dr. Gelu Colceag si drd. Alexandru Unguru.

Avand toate ingredientele unui spectacol reusit, Elisabeta I a reusit la Varsovia sa smulga nu doar aplauzele publicului iubitor de teatru, ci si premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal – Lorena Zabrautanu pentru Elisabeta I, obtinut ex-aequo cu una dintre tinerele actrite din Rusia, informeaza ICR Varsovia.

Juriul festivalului, format din Maciej Nowak, directorul Institutului de Teatru din Varsovia, Joanna Szczepkowska, o foarte cunoscuta actrita varsoviana, Antoni Libera, cunoscut dramaturg si regizor polonez, Shai Baar Yacov, regizor si critic de teatru si Anna Sheppard, scenograf, colaboratoare a lui Roman Polański si Steven Spielberg, a acordat marele premiu al festivalului spectacolului Isabela cea credincioasa, realizat de Centrul Teatral Ateneo din Roma.

Participarea Universitatii Nationale de Teatru si Film “I.L. Caragiale” la Festivalul International al Scolilor de Teatru din Varsovia a fost posibila gratie unei finantari venite de la Institutul Cultural Roman, prin programul Cantemir, si a fost sprijinita de ICR-Varsovia.