Disidentul, dramaturgul si fostul presedinte ceh Vaclav Havel se lanseaza in lumea filmului. La 72 de ani, primul presedinte al Republicii Cehe va adapta pentru marele ecran cea mai recenta piesa de teatru pe care a scris-o, potrivit AFP. "Este decizia lui finala si i-a trebuit mult timp pentru a-si face curaj", a declarat producatorul Radka Kadlecova, citat de cotidianul Dnes.

Sotia sa, Dagmar, care a renuntat in ultimul minut sa joace rolul feminin principal pe scena in "Odchazeni" ("Plecarea"), de data aceasta va interpreta unul dintre personajele principale, a precizat producatorul peliculei. Filmul este in faza de pregatire si va fi turnat anul viitor. Pelicula va fi astfel prima incursiune in lumea cinematografului a fostului sef de stat, care a devenit un dramaturg celebru in anii '60 prin piesele sale de teatru.

A urmat, insa, o perioada in care Vaclav Havel a revenit in lupta politica, mai intai ca disident hartuit de puterea comunista, apoi ca presedinte. Filmul se concentreaza pe destinul unui om politic ce trebuie sa-si abandoneze functiile. Traiectoria protagonistului, potrivit criticilor, este inspirata din viata actualului presedinte Vaclav Klaus, cu care Havel a avut intotdeauna relatii proaste.