Expozitia intitulata Bessarabia maia care reuneste o ampla selectie de lucrari de pictura, sculptura si grafica ale unora dintre cei mai semnificativi artisti ai spatiului basarabean din perioada moderna va fi deschisa la Galeria ArtSociety. Vernisajul expozitiei curatoriata de Ruxandra Garofeanu si Vladimir Bulat va avea vernisajul marti 23 iunie de la ora 19,00.

Intalnirea cu artistii de peste Prut a fost sprijinita de Muzeul National de Arta al Republicii Moldova, Muzeul National de Arta al Romaniei, Cabinetul de Stampe al Academiei, Muzeul Municipiului Bucuresti si de o seama de colectionari, care au imprumutat lucrari pretioase, pentru a sta alaturi de altele din colectia Galeriei ArtSociety. Efortul organizatoric a fost pe masura importantei evenimentului pe care il reprezinta prezenta la Bucuresti a unei laturi esentiale ale culturii basarabene. Expozitia este cu atat mai remarcabila datorita timpului indelungat scurs de la ultima incercare de a aduce impreuna operele acestora, pe simezele bucureștene: in 1922 a avut loc ultima expozitie a unui grup de artiști basarabeni, la Ateneul Roman. De atunci insa, circumstantele politice au fost nefavorabile oricaror manifestari culturale care i-ar fi propus ca protagonisti, fapt ce a determinat instrainarea, aproape in intregime, a publicului roman fata de arta de dincolo de Prut.

Dupa mai bine de opt decenii, ArtSociety aduce in atentie valorile artistice ale unui spatiu deosebit de fertil, care a urmat o directie de dezvoltare particulara, marcata de situarea la confluenta culturilor slave si de influenta occidentala. Printre artiștii ale caror lucrari le veti putea admira in cadrul expozitiei Bessarabia maia se numara Nina Arbore, Milita Petrascu, Tania Baillayre-Ceglokoff, August Baillayre, Nicolae Gumalic, Theodor Kiriakoff Suruceanu si Anatol Vulpe.

In ciuda recentelor tensionari ale relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Moldova, expozitia constituie o ocazie inedita de familiarizare cu lucrarile unora dintre cei mai mari reprezentanti ai plasticii din aceasta regiune si prin aceasta deschide posibilitatea reconsiderarii raporturilor pe plan artistic dintre cele doua tari.

La vernisaj aveti ocazia de a afla mai multe despre conceptul expozitiei, argumentele curatorilor si demersurile care au fost necesare pentru realizarea ei. Vor lua cuvantul d-na Ruxandra Garofeanu si d-nul Vladimir Bulat, alaturi de unii dintre directorii muzeelor colaboratoare.