(Prin targ) Bookfest, pe vazute / fotogalerie

de Catalin Sturza     Blog de jurnalist cultural
Sâmbătă, 20 iunie 2009, 13:40 Actualitate | Cultură


Fotogalerie: Bookfest 2009

Am pus în sfârşit piciorul la Bookfest şi, numai bine, ieri am stat aproape toată ziua acolo. Presupunerea cu care plecasem de acasă era corectă: târgul e aproape tras la indigo după cel de anul trecut. Cifrele de anul acesta sunt: 13.700 mp ca suprafaţă, 150 de standuri, peste 25.000 de titluri de cărţi. Patru concerte şi unsprezece filme de la TIFF, pe lista evenimentelor speciale.

Impresii din târg

 • Păstrarea vechii dispuneri a standurilor poate să nu fie, în sine, un lucru rău. Îţi găseşti mai uşor drumul printre lansări şi edituri. Organizatorii au deschis şi câteva puncte de informare, de unde poţi obţine hărţi şi pliante cu programul evenimentelor. Deşi târgul e un labirint ce acoperă cinci pavilioane expoziţionale, cu unele culoare înguste predispuse la blocaj, nu e prea uşor să te rătăceşti.
 • În exterior: terase scumpe cu bere şi mici, vag populate. În interior, pavilionele 15 şi 16, zonele A şi B: coridoare largi, standuri „de lux”, aerisite şi mari, rafturi care-ţi iau ochii. În interior, pavilioanele 16 şi 17, zonele C şi D: aici e un fel de clasa a doua, cu o dispunere gen „tarabe la piaţă” şi standuri mai mici. Din zona B puteţi ajunge în pavilionul 13 (E), rezervat pentru concerte şi filme.
 • Cărţile interesante nu se găsesc neapărat în zonele A şi B. Dimpotrivă, mulţi dintre cititorii care îşi cumpără peste an cărţile din librării vin special la târg pentru standurile din zonele C şi D. Unele volume, precum cele editate de universităţile din ţară (Al. Ioan Cuza, Universitatea de Vest Timişoara etc), le găseşti doar la târgurile de carte.
 • Am asistat la câteva lansări şi la un concert Alexandrina Hristov. Am mers, în mare, la evenimentele pe care vi le recomandam aici. Târgul era relativ liber ieri, puteai să te mişti lejer de la un stand la altul şi să-ţi arunci ochii pe cărţi; astăzi probabil că lucrurile nu vor sta la fel, editorii cu care au stat de vorbă se aşteptau, pentru sâmbătă, la o zi de vârf. Deşi miercuri, joi şi vineri nu a fost deloc aglomerat, colegii de prin edituri spuneau că sunt mulţumiţi de vânzări.
 • Unele edituri mitraliază cu cărţi şi scriitori, la o jumătate de oră au o lansarea. Altele au unul-două evenimente pe zi şi le lasă timp vorbitorilor să se desfăşoare. Sunt edituri care, chiar dacă nu blochează coridoarele, reuşesc să pună în scenă evenimente cu stil. Cred că stilul depinde în primul rând de calitatea vorbitorilor, de combinarea acestora şi de capacitatea de a vorbi atât cât trebuie. Desigur, microfoanele trebuie să funcţioneze. O echipă reuşită a fost Livius Ciocârlie-Mircea Martin-Paul Cernat, la o lansare Antoine Compagnon, „Antimodernii”.
 • Degeaba îi aduni, altfel, la un loc pe Andrei Cornea, Sorin Vieru, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu şi Emil Hurezeanu, dacă Emil Hurezeanu vorbeşte 40 de minute. Am făcut trei ture complete de târg, aşteptând concluzia lansării, şi dl Hurezeanu tot nu îşi găsea cuvintele de încheiere. În aceeaşi zi, domnia sa participase la alte trei lansări.
 • Lansările pot fi: pretenţioase, cu 6 vorbitori la o carte; sobre, cu aer academic; rapide, cu şase cărţi şi un singur vorbitor (aşa a fost lansarea colecţiei „Ficţiune fără frontiere”, de la Paralela 45, cu o prezentare a lui Liviu Radu pentru literatura fraţilor Strugaţki); interminabile şi paranoice (am auzit ceva care suna ca un miting al pensionarilor de ziua regelui în piaţa Universităţii, undeva la un stand din zona C); interminabile şi plicticoase; obeze, care blochează coridorul; firave, care adună 3 oameni (aici puteţi face un bine, oprindu-vă, pentru că veţi creşte cu 25% numărul participanţilor); în familie, cu prietenii - mai bine am merge şi am bea o bere
  Martin Page
  Martin Page
  Foto: Blog de jurnalist cultural
 • L-am văzut şi pe Martin Page, care arată ca unul dintre personajele sale, timid, oarecum închis în sine şi cu nervii uşor de zdruncinat. Ar fi putut să joace fără efort un savant nebun simpatic. Ioana Pârvulescu a ţinut să ne povestească, în prezentare, cea mai mare parte a cărţii („O poveste de dragoste, poate”, Editura Humanitas). Mulţi vorbitori de la târg nu vor învăţa niciodată această lecţie: un roman nu se povesteşte, trebuie să laşi cititorilor plăcerea să-l descopere singuri.
 • La concertul Alexandrinei oamenii au stat pe jos, ca la yoga. Poziţiile se potriveau cu jazz-ul hipnotic, ce te trimitea în transă. Unii tineri citeau reviste, cu muzica pe fundal sau răsfoiau, în continuare, cărţi.
 • Înainte de a ajunge în târg i-am luat un interviu lui Grigore Arsene, preşedinte al AER şi organizator al Bookfest. Am vorbit despre profilul şi organizarea târgului din acest an, despre Bookfestul din 2010, despre motivele pentru care Vladmir Sorokin şi-a amânat venirea, în ultimul moment. Voi publica interviul mâine, aici, pe blog.

Recomandări

 • Concurenţa între lansări e foarte serioasă în ultimele două zile, evenimentele se ţin lanţ. Un asptect care poate deveni agasant e acela că numărul vorbitorilor e totuşi foarte limitat şi vezi aceleaşi 5-6 figuri alergând pe la toate editurile şi vorbind despre orice fel de cărţi, de la bucătărie la literatură şi filosofie. Emil Hurezeanu şi Alex Ştefănescu, cel puţin, trebuie să intre într-o formă de zile mari pentru a alerga astfel prin târg.
 • Pentru astăzi (sâmbătă) vă recomand: „Mamut”, r. Lukas Moodysson, de la 15.00, în pavilonul 13 (am scris ceva despre el şi aici); concertul Byron, la 18.00; lansarea „Adam Michnik - Mărtusirile unui disident convertit”, ora 13.00, Polirom; „The Old Jails of New Europe”, tot la 13.00, Institutul European Iaşi; jurnalul Oanei Pellea, 14.00, Humanitas; Florin Lăzărescu, „Lampa cu căciulă”, 15.00, Polirom; forumul „RomantiCOOL, între mit şi coduri culturale”, tot la 15.00, Universitatea „AL. Ioan Cuza” din Iaşi; Reinhart Koselleck, „Conceptele si istoriile lor”, ora 16.00, Editura Art; Palahniuk, Will Self, J.G. Ballard, ora 16.30, Polirom; dezbaterea „Premiile literare - la ce bun”, ora 17.00, „Time Out”.
 • Pentru mâine (duminică) vă recomand: „Noaptea albă a nunţii”, r. Baltasar Kormakur, de la 13.00, în pavilionul 13; concertul Grimus, de la 16.00; lansarea Gene Wolfe, „Umbra torţionarului”, Editura Leda (Grup Editorial Corint); colecţia „Bestseller” de la Editura Paralela 45, ora 12.30, standul Editurii Paralela 45; „Atlasul de mitocănie urbană”, ora 14.00, Editura Art.
 • Am văzut o scenă amuzantă, o fetiţă răsfoia, alături de mama ei, „Atlasul de mitocănie urbană”, iar mama o întreba: „ăsta cine e? dar ăsta cine e?”. Fetiţa recunoştea personajele ca şi cum ar fi fost animale, într-un atlas de zoologie. „Hai, pe ăsta nu poţi să-l greşteşti, are lanţ la gât, spune repede cine e!”.

Lista completă a evenimentelor o găsiţi aici.

Bonus:

O galerie specială cu scriitori pe care am reuşit să-i vânez ieri cu aparatul de fotografiat. Acesta e covorul roşu de la Bookfest.


Încă un bonus:

Câteva citate, dintr-o carte de la târg: „Cvadratura cercului - nimeni nu ştie ce înseamnă asta, dar trebue să te faci că ştii când se pomeneşte de ea”; „Octogenar - se foloseşte în legătură cu orice bătrân”; „Epoca (noastră) - trebuie să tuni şi să fulgeri împotriva ei. Să te plângi că este lipsită de poezie. S-o numeşti epocă de tranziţie, de decadenţă”. Nu vă spun ce carte e, vă las s-o ghiciţi singuri. Şi, eventual, să mergeţi şi s-o căutaţi.


Mai multe fotografii de la Bookfest pe blogul lui Catalin SturzaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2577 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ati ratat un tanar (Sâmbătă, 20 iunie 2009, 22:05)

  Dodo [anonim]

  Nu ati spus nimic de Serban Anghene, un tanar debutant care a lansat o carte azi la Polirom "Viaţa unui şef de departament povestită de fiul său Superman " asa se cheama. Si pustiul (ca are numai 21 de ani) a strans lume la lansare mai mult decat multi alti scriitori care au dublu sau triplu varsta lui si scriu de pe vremea cand pe langa carti trebuiau sa mia scrie si note le Secu...

  Este o tanara speranta, haideti sa le dam o sansa ca daca nu le dam noi atunci cine o va face...
 • 0 (0 voturi)    
  nu oi fi spus (Duminică, 21 iunie 2009, 1:46)

  catalin sturza [anonim]

  nu am spus nimic despre foarte multa lume. articolul e despre ziua de vineri, si e postat sambata dimineata. am fost la lansarea lui anghene, in targ, sambata dupa-amiaza, la vreo 6 ore dupa ce articolul fusese deja publicat.

  dupa targ imi voi face timp sa iau cartile interesante la rand si sa vad ce e cu ele. deocamdata, la cald, lansarea dlui anghene concura cu multe alte lansari, inclusiv ale unor alti tineri debutanti.
 • +1 (1 vot)    
  pretul cartilor (Duminică, 21 iunie 2009, 11:58)

  Mihai [anonim]

  Spre deosebire de anul trecut, oamenii pleaca acasa cu mai putine carti cumparate. Imi amintesc anul trecut ca multi plecau incarcati de pungi cu carti, poate 15-20 ca si mine. Acum, acestia erau foarte rari, majoritatea cu 2-3 carti. Unele edituri si-au adaptat preturile la criza, exhiband 10-50% reduceri , au fos t si lichidari de stocuri cu carti de 3, 5, 8 10 sau 15 lei. Carti care in librarii coste mult mai mult. Cel mai iubit dintre pamanteni a lui Marin preda se vinde cu 8 ron volumul !!
  Din pacate edituri ca RAO sau Nemira sau Libraria Noi vand pe aceleasi preturi super-umflate ba chiar nesimite. Ce sa mai zicem de Adevarul cu volumele lui legate in piele ecologica destinate milionarilor, judecand dupa pret.
  • 0 (0 voturi)    
   vanzari (Duminică, 21 iunie 2009, 21:07)

   catalin sturza [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   @mihai: eu am petrecut aproape doua zile intregi in targ si mi s-a parut ca au fost mai putini oameni decat la orice targ din ultimii ani. chiar si sambata, in ziua de varf, targul era destul de aerisit.

   dl grigore arsene spune, insa, in interviul de aici - http://catalinsturza.ro/?p=493 - ca in primele zile cel putin ar fi fost mai multi vizitatori decat in anul trecut.

   iar colegii din edituri cu care am vorbit spuneau ca vanzarile au fost mari.

   astept maine statisticile aer.
   • 0 (0 voturi)    
    da (Luni, 22 iunie 2009, 9:33)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui catalin sturza

    si mie mi s-au parut mai putini oameni ca anul trecut, in schimb ziceau la TV ca au fost mai multe vanzari... chiar sunt curios sa vad niste statistici,,,
  • 0 (0 voturi)    
   da... (Luni, 22 iunie 2009, 9:35)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   la rao vroiam niste casti ca costau enorm... din pacate, la nemira la fel...
   noroc ca la nemira au fost cateva casti cu 10 lei cartea care le vroiam da in rest...
 • 0 (0 voturi)    
  poze (Duminică, 21 iunie 2009, 16:18)

  mircea [anonim]

  rugaminte pentru hotnews: nu mai publicati atatea poze deformate. lentila aia fish-eye e buna pentru poze artistice, dar sa pui pe un site de informatii 14 poze din 21 deformate mi se pare mult prea fortat.

  porbabil autorul a descoperit recent lentila aceasta, pentru ca am vazut si la alte articole o gramada de poze facute asa. dar asta nu e un motiv sa-i publicati toate pozele facute asa. n-au nici o valoare din punct de vedere artistic sau al unui site de informatii.

  multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  una peste alta a fost ok... (Luni, 22 iunie 2009, 9:32)

  liviu_ [utilizator]

  am fost sambata si chiar am gasit niste chestii interesante... si niste oferte etc...
  de librariile mari nu te prea atingi... vroiam iuresul sabiilor de la nemira dar l-am amanat la cat costa...
  oricum eu eram unul din putinii care ma intorceam cu 2 pungi de carti din pacate... speram ca pe viitor lumea sa citeasca mai mult ca si asa am inteles ca (si la asta) suntem printre codasii europei :(
 • 0 (0 voturi)    
  carti (Luni, 22 iunie 2009, 10:10)

  catalin sturza [anonim]

  @liviu: mi-am luat pana la urma "iuresul sabiilor", am stat mult in cumpana daca o iau sau nu.

  daca reusesc sa ajung pana la capatul celor 3 volume de cate 7-800 de pagini, ii fac o prezentare. oricum, sunt cateva achizitii pe care neaparat o sa le prezint pe blog (http://catalinsturza.ro/).
  • 0 (0 voturi)    
   hmmm (Luni, 22 iunie 2009, 12:52)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui catalin sturza

   i will :D
   probabil o sa dureze pana citesti iuresul sabiilor :D
   o sa ma uit si larestul chestiilor interesante, mai ales ca mai mult ca sigur am ratat cateva carti :( (si aici nu ma refer la alea multe care nu le-am luat din cauza banilor)
 • 0 (0 voturi)    
  Am fost si eu.... (Luni, 22 iunie 2009, 11:40)

  Cetentereseaza [anonim]

  ... la bookfest !.....
  ex_ce_lent !!!..... nu-mi mai venea sa ... plec acasa !..... daca aveam catzi bani as fi vrut..... imi trebuia un camion pentru cartzile4 pe care mi le doream !!!....
  multzumesc mult organizatorilor pentru ... gratuitatea accesului !!!..... si dl. catalin sturza, pentru articol !
 • 0 (0 voturi)    
  cu placere (Luni, 22 iunie 2009, 17:17)

  catalin sturza [anonim]

  @cetentereseaza [anonim] cu placere. vedeti si concluziile, pe blog.

  @liviu: am pus si eu cateva achizitii de-ale mele, aici: http://catalinsturza.ro/?p=508

  mda, va dura ceva cititul sabiilor, mai ales ca am sarit peste volumul al doilea - sper sa prind firul povestii, pentru ca la aea caramida nici de-al naibii nu ma mai intorc!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by