In ultimii ani am fost cu totii martorii unei degradari morale si culturale fara precedent in istoria recenta a Romaniei. Cele mai citite publicatii au devenit cele care promoveaza subiecte abjecte, cele mai urmarite emisiuni TV abunda in tembelism si prost gust, 99% dintre 'vedetele' care apar la TV nu valoreaza nici macar doi bani iar o parte importanta a populatiei nu doreste altceva decat circ si sex, daca se poate pe gratis, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Tot in ultimii ani, termenii 'educatie' si 'cultura' au inceput sa fie folositi din ce in ce mai rar, astfel incat ma intreb daca prin 2030 nu vor deveni arhaisme. Si pentru ca degradarea morala se poate masura in cifre, sa vedem cum stam (sursa INS):

1. Numarul abonatilor la biblioteci a scazut cu 26% in doar 4 ani, de la 6,37 milioane in 2003 la 4,7 milioane in 2007.

Tot legat de numarul celor care frecventeaza bibliotecile, sa spunem ca, desi intre 1998 si 2008 numarul studentilor a crescut de la 300.000 la 1.000.000, numarul abonamentelor la bibliotecile scolare/universitare a scazut cu 23%. Sa intelegem ca studentii isi gasesc acum bibliografia pe net si nu mai au nevoie de biblioteci, sau calitatea invatamantului a evoluat invers proportional cu explozia numarului de studenti?

2. Numarul persoanelor care intra in salile de cinema a scazut de la 13 milioane in 1990, la 3 milioane in 2007. Chiar daca o parte dintre tineri nu frecventeza cinematografele pentru ca isi dau jos filmele de pe net, tendinta este clara.

Citeste restul articolului si comenteaza pe khris, un 'blog cu atitudine'.