O selectie de scurtmetraje in premiera nationala, curajoase si inovatoare, care sparg tiparele si incalca tabu-uri sociale si cinematografice. Aceasta este oferta sectiunii Short'Asia de la cea de-a patra editie a singurului festival de film asiatic din Europa Centrala si de Est – Fest'Asia, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 19-28 iunie 2009.

Tailanda, tara careia Fest'Asia ii dedica in acest an un Focus, este bine reprezentata si in cadrul celor trei programe Short'Asia: astfel, cinefilii bucuresteni vor putea urmari patru filme scurte foarte diferite intre ele, care spun povesti surprinzatoare din sud-estul Asiei: emotionantul documentar Century of Love (r. Chalermrat Kaweewattana, 2007); docu-drama Shan at the Dawn (r. Nattachai Jaitita, 2008), un film de razboi frust, care va tine spectatorii de la Cinema Scala cu sufletul la gura pana la ultimele cadre; drama sociala Vagabond's Shoes (r. Prachaya Lampongchat, 2008) si impresionantul When the Day Comes (r. Supparek Polsawad, 2007), un scurt metraj de animatie cutremurator care trage un semnal de alarma cu privire la starea mediului inconjurator.

O alta tara cu o prezenta consistenta in line-up-ul sectiunii este Coreea de Sud: nu mai putin de zece scurt metraje sunt programate in cele trei calupuri. Highlight-ul indiscutabil al prezentei coreene in sectiunea de filme scurte de la Fest'Asia este The Perfect Red Snapper Fish, filmul regizat de Bae Yong-keun in care publicul de la Scala va regasi o legatura surprinzatoare si socanta cu conceptul vizual si sloganul festivalului din acest an – A Totally Different Experience For The Eye. Pe langa filmele tailandeze si sud coreene, programele Short'Asia mai cuprind titluri din Malaezia si Taiwan.

A Totally Different Experience For The Eye este si filmul scurt de animatie A Chalk (r. Choi Hang-yong, 2007) „starul” programelor sectiunii Anim'Asia, dedicate filmelor de animatie realizate de studentii Universitatii Nationale de Arta din Coreea de Sud. Provocatoare si ofertante, animatiile sunt impartite in doua programe distincte, unul dintre cele destinat celor mai mici spectatori de la FestAsia, care vor putea urmari 74 de minute de desene animate de cea mai buna calitate in ultima zi a festivalului, duminica, 28 iunie, de la ora 14:30.

Sectiunea Anim'Asia programeaza si un titlu de lung metraj must see: joi, 25 iunie, de la ora 22:00, la Cinema Scala ruleaza mult-discutata pelicula japoneza Eagle Talon The Movie: The Chancellor Only Lives Twice (r. Frogman, 2008). Binecunoscut pentru show-urile sale televizate, Frogman lanseaza un atac puternic la adresa industriei de divertisment din Japonia, prin aceasta comedie despre societatea secreta autointitulata Gheara de vultur. Povestea reuneste 11 scurt metraje fara legatura intre ele, preluate din The Frogman Show. Gheara de vultur vrea sa preia controlul asupra lumii, insa conspiratia pusa la cale este complet absurda, dejucata fiind de planul ticalos al coruptului Luptator de Lux Super Erou.

Cea de-a patra editie a Fest’Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrala si de Est, va avea loc in perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, in Bucuresti. Festivalul este organizat de Asociatia Culturala Estenest, in parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) si Independenta Film . Sponsorul oficial al evenimentului este LG.