Cel mai mare Salon de Carte din Bucuresti isi va deschide portile pentru iubitorii de carte, cititori si expozanti in perioada 17-21 iunie, in cadrul Complexului Expozitional Romexpo.

In 5 pavilioane ale Complexului Romexpo vor avea loc expuneri de carte in cele 130 de standuri, intalniri cu scriitorii, dezbateri deschise pe teme de actualitate, evenimente de lansare de carte. La aceasta sarbatoare a cartii vor fi decernate premiile Uniunii Scriitorilor – cel mai de pret rang oferit de cartea romaneasca.

De asemenea, participantilor li se va oferi ocazia sa vada imagini de la festivalul de film, TIFF proiectate pe scena Bookfest. Alaturi de carti, vizitatorii targului se vor putea bucura si de reprezentatii live ale trupelor The Amsterdams, Byron, Grimus si Alexandrina Hristov.

Peste 1000 de titluri la standul editurilor Polirom si Cartea Romaneasca de la Bookfest 2009

Editurile Polirom si Cartea Romaneasca vor fi prezente la cea de-a treia editie a Tirgului de Carte Bookfest cu peste 1.000 de titluri, totalizind peste 20.000 de volume. Titluri din cele peste 70 de serii si colectii si din cele peste 40 de domenii editoriale se vor gasi la standurile celor doua edituri. Fiecare carte prezenta va putea fi achizitionata cu o reducere de 20%. In plus, Polirom le propune vizitatorilor si o oferta speciala: 50 de titluri (traduceri din literatura universala) la pretul de 9,99 lei.

Dintre cele peste 600 de titluri noi aparute in ultimul an, Editurile Polirom si Cartea Romaneasca vor lansa aproximativ 40.

POLIROM:

Cartea-eveniment Marturisirile unui disident convertit – cel mai recent volum semnat Adam Michnik, unul dintre cei mai cunoscuti intelectuali critici ai timpurilor noastre – va fi lansat la Bookfest 2009 in prezenta autorului, sosit special in Romania pentru un turneu de promovare a cartii.

Tot la Bookfest, cititorii vor avea ocazia sa-i intilneasca si pe Florin Lazarescu – care a publicat recent un nou volum de proza scurta, Lampa cu caciula, pe Bogdan Dumitrescu si Corina Sabau – autorii celor doua debuturi in proza, salutate cu entuziasm de catre critici (SMS, respectiv Blocul 29, apartamentul 1), pe George Balaita – recent intrat in oferta colectiei „Opere”, pe Eugen Istodor – care ne propune o radiografie a societatii de azi, in Dictionarul ideilor fixe. Dupa 20 de ani, pe Marta Petreu, la lansarea celui mai recent volum al sau, Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian, sau pe Tudor Caranfil, la evenimentul de lansare al Istoriei cinematografiei in capodoperei, cel mai recent titlu aparut in colectia „Cinema”.

Cele mai noi volume ale unor scriitori foarte indragiti de cititorii romani: Salman Rushdie (Seducatoarea din Florenta), Philip Roth (Indignare), Kazuo Ishiguro (Nocturne: cinci povesti despre muzica si amurg), J.M.G. Le Clezio (Ritornela foamei), cartea-eveniment descoperita acum un an, Si hipopotamii au fiert in bazinul lor de Jack Kerouac si William Burroughs, prep de Curtis Sittenfeld – „De veghe in lanul de secara”… la feminin! sau Strania poveste a lui Benjamin Button si alte intimplari din epoca jazzului de F. Scott Fitzgerald – sint doar citeva dintre noutatile-traduceri propuse de Polirom pentru Bookfest 2009, informeaza editura.

Dintre volumele de non-fiction recent publicate la Polirom, amintim: prima traducere integrala a Summa Theologica de Toma d’Aquino, Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii de Daniela Zeca-Buzura sau Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor, institutii de Daniel Daianu.

CARTEA ROMANESCA:

Volumul premiat la sectiunea „Proza” a Concursului de debut al Editurii Cartea Romanesca (romanul Coada de Dragos Voicu), precum si cele doua volume recompensate la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2008 (proza – Viata unui sef de departament povestita de fiul sau Supermen de Serban Anghene si poezie – Chipurile de Stoian G. Bogdan) vor fi lansate la Bookfest 2009 in prezenta autorilor.

Cele cinci zile ale tirgului de carte vor oferi vizitatorilor ocazia de a o intilni la standul editurii pe Mariana Sora, dintre cele mai importante scriitoare din ultima jumatate de veac, la lansarea volumului Doua jurnale fata in fata, recent aparut in colectia „Jurnale si Memorii”. Prozatorii Florin Manolescu, Radu Aldulescu, Radu Tuculescu sau Dan Persa, precum si poetul Ion Pintea isi vor lansa, de asemenea, cele mai noi volume aparute la editura Cartea Romaneasca.

Oferta editurii include si un nou volum in seria de autor „Alexandru Paleologu”: Interlocutiuni, o antologie de interviuri si texte publicate in presa cotidiana si literara a anilor ’90, o carte-palimpsest, o istorie personala, dezinhibata si controversata, rostita intr-un stil inconfundabil si inca neegalat in eseistica de la noi, care continua sa trezeasca pasiuni).

Editura NEMIRA LA BOOKFEST 2009

Grupul editorial Nemira cu cele 4 edituri: Nemira, Nemi, Nemira Junior si Manga Otaku este prezent la Bookfest cu o serie de noutati.

In colectia Babel, Editura Nemira ofera un roman superb, Eleganta ariciului de Muriel Barbery, o poveste despre o portareasa care incearca sa lase impresia ca e doar o portareasa, ea fiind de fapt foarte citita, foarte erudita si foarte fina. Romanul este bestseller international tradus in douazeci si sapte de tari si este recomandat de un cabinet parizian de psihoterapie ca alternativa la Prozac.

Colectia Ghidul xenofobului, care contine in prezent noua titluri ( americanii, englezii, francezii, spaniolii, germanii, israelienii, austriecii, polonezii, irlandezii) vorbeste cu mult umor despre micile calitati si marile defecte ale omenirii. Autorii cartilor ne asigura ca vindeca de xenofobie aproape garantat!

Colectia Ghidul xenofobului va fi lansata la Bookfest vineri, 19 iunie 2009, ora 18, in standul Nemira, avandu-i ca invitati speciali pe actrita Maia Morgenstern si pe scriitorul Radu Paraschivescu.

In saptamana care va urma targului, colectia se va imbogati cu urmatoarele titluri: canadienii, italienii si olandezii.

Faimoasa serie fantasy a lui Stephen King, Dark Tower, asteptata de fanii din Romania, va fi prezenta la standul Nemira de la Bookfest cu primul volum, Pistolarul.

Sambata, 20 iunie, ora 14, cititorii vor face cunostinta cu PISTOLARUL lui Stephen King pe care il vor prezenta: Mihai-Dan Pavelescu, Mircea Pricajan si Michael Haulica.

In colectia Nautilus continua seria Cantec de gheata si foc, cu al treilea volum, Iuresul sabiilor, scris de George R.R. Martin, serie despre care New York Times Book Review crede ca „va ajunge cea mai buna saga fantasy scrisa vreodata“. A castigat Premiile Locus si Geffen si este finalist al premiilor Hugo si Nebula.

In Nautilus SF il regasim pe Dan Simmons cu volumul Caderea lui Hyperion, un roman care detine Premiile Locus, SF Chronicle, British SF si Seiun si care este finalist al premiilor Hugo si Nebula.

In colectia Suspans apar Evenghelia dupa Satana, de Patrick Graham, bestseller international si thriller religios recompensat cu Prix des Maisons de la Presse si Hotul de merinde (Seria Comisarul Montalbano), de Andrea Camilleri, bestseller international cu peste 10 000 000 de exemplare vandute.

Tot in aceasta colectie continuam sa il publicam pe Peter James – unul dintre cei mai cititi autori de romane politiste din lume – cu volumul Pe urmele mortului.

Platonul si ornitorincul intra intr-un bar...mic tratat de filosdotica si Aristotel si furnicarul merg la Washington...mic tratat de abureala politica (volum numai bun de citit inaintea alegerilor!) sunt cartile „tipilor cu filozofia“, adica Thomas Catchart si Daniel Klein. Aceste carti vorbesc despre filozofie intr-un mod inedit, prin intermediul anecdotelor.

Un titlu deosebit, cu un continut complex, este cartea Istoria cuceririi amoroase, care vorbeste despre arta seductiei din Antichitate pana in zilele noastre. Autorul, istoricul Jean Claude Bologne, a consultat nu mai putin de 110 manuale de seductie, aparute din Antichitate si pana in zilele noastre.

Jocurile foamei, de Suzanne Collins, primul volum al seriei cu acelasi nume din colectia Nemira Junior, este cotat ca fiind una dintre cele mai bune carti pentru adolescenti ale anului 2008, fiind recomandata, printre altii, de Stephen King si Stephanie Meyer. Este bestseller international publicat in 32 de tari.

Tot in colectia Nemira Junior, in seria de succes LUX, New York Times bestseller, apare al doilea volum al acestei serii – Suspiciuni (autoare: Anna Godbersen).

In seria Gossip Girl, apreciata ca fiind Sex and the City pentru adolescenti, apare a saptea carte, Nimeni n-o face mai bine.

Seria Nemira Damen Tango se imbogateste cu trei titluri: Maria Antoaneta, de Gerald Messadié, Mademoiselle Victorine, de Debra Finerman si Iubirea secreta, de Paola Calvetti.

Nemira propune si in acest an o tombola atragatoare, oferim trei premii in valoare de 500 de lei cu seturi de carti Nemira si o excursie de opt zile, pentru doua persoane, in insula Gran Canaria, cu conditia cumpararii unei carti Nemira. Talonul de tombola se obtine de la stand.

Reducerile pe care le practicam in acest an incep de la 20% si ajung pana la 50%.

Institutul Cultural Roman aduce la Bookfest patru lansari

Institutul Cultural Roman va lansa la Targul de Carte Bookfest, trei albume de arta si o antologie de teorie si istorie literara aparute la Editura ICR. Tot in cadrul Bookfest, Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii, in colaborare cu Literature Across Frontiers (LAF-Marea Britanie), organizeaza, in premiera, o reuniune a reprezentantilor mai multor centre de carte si fundatii europene.

Albumul Florin Ciubotaru, lucrarea Cel ce se pedepseste singur. Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta si Romania in anii ’80-’90 (volum coordonat de Erwin Kessler, catalog al expozitiei omonime organizate de ICR in acest an la Mogosoaia si Timisoara), albumul Colectie de arta romaneasca, cuprinzand reproduceri ale lucrarilor din colectia Marinei Dimitropoulos si antologia in doua volume Modernismul literar romanesc in date (1880-2000) si texte (1880-1949), realizata de Gabriela Omat, sunt volumele care vor fi lansate de ICR la aceasta editie Bookfest. Printre cele peste 100 de titluri disponibile la standul ICR (pavilionul 16) se mai numara Scrieri de istoria artei si de critica plastica de Stefan I. Nenitescu, romanul Oameni si umbre, glasuri, taceri de Alexandru George, volumul bilingv Visteriile cetatii. 18 poeti din Sibiu / Treasury of the City. 18 poets of Sibiu, precum si albumul Vladimir Zamfirescu, recent reeditat. Pentru titlurile aparute la Editura ICR vizitatorii Bookfest vor beneficia de o reducere de 35%.

Reprezentantii mai multor centre de carte si fundatii europene se vor reuni la Bucuresti, in cadrul Bookfest, la invitatia Institutului Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii, si in colaborare cu Literature Across Frontiers (LAF – Marea Britanie). Sunt programate intalniri ale reprezentantilor straini cu editori si traducatori romani, iar sambata, 20 iunie, la ora 13.30, in pavilionul 16, zona C, spatiul de evenimente “Agora" .vor fi prezentate in premiera in Romania rapoartele Literature Across Frontiers (LAF) si CEATL (Consiliul European al Asociatiilor de Traducatori Literari) privind situatia pietelor de carte si a traducerilor din Europa Centrala si de Est in perioada 2005-2008. Aceste rapoarte au mai fost prezentate pana acum la Bruxelles si la targurile internationale de carte din acest an din Marea Britanie si Cehia. Vor vorbi: Alexandra Büchler, director Literature Across Frontiers si Jaqcueline Csuss, secretar general CEATL. Parteneri in proiect: Asociatia Editorilor din Romania, Librariile Carturesti.

Editura Trei la Bookfest 2009

In ton cu temperatura ridicata din termometre, Editura Trei pregateste cele mai fierbinti titluri pentru standul sau.

Yakuza Moon, de Shoko Tendo

Shoko Tendo - fiica unui sef jakuza - a crescut in Japonia anilor '70 - '80, traind o viata incendiara care o plasa cel mai adesea dincolo de limita legii. Scrisa intr-un stil direct si descriptiv, cartea de fala este un roman autobiografic prin care Tendo incearca o reconciliere cu trecutul extrem de dureros pe care l-a trait. De la varsta de 12 ani, ea s-a confruntat rand pe rand cu adictia, saracia, abuzuri sexuale si psihologice, tentative de sinucidere, precum si pierderea diversilor memebrii ai familiei.

Termenul jakuza denumeste in societatea japoneza un fenomen similar, pana la un punct, mafiei. Radacinile jakuza sunt insa foarte vechi si se regasesc in cultura si mentalitatea nipona timpurie. Gruparea deriva la origini din casta vechilor samurai, fiind de fapt chiar un fel de samurai ramasi fara stapan, care s-au plasat foarte mult timp la limita inferioara a societatii. Desi aceste grupari au impartasit cel mai adesea scopuri josnice si marsave, membrii jakuza se bazeaza pe un cod foarte strict al onoarei si pe respectarea neabatuta a valorilor acceptate de ei. Tocmai de aceea, prezentarea din interior a realitatii jakuza este cu atat mai fascinanta cu cat ea reuneste elemente ale vietii underground, dar aduce in prim-plan acea mentalitate tipic japoneza pentru care onoarea constituie valoarea-cheie.

Yes Man, de Danny Wallace

«Eu, Danny Wallace, in depline capacitati fizice si mentale, scriu acest manifest privitor la viata mea, dupa cum urmeaza:

Jur ca voi fi mai deschis ocaziilor care se ivesc.

Jur ca-mi voi trai viata, folosindu-ma de fiecare sansa care-mi sta la dispozitie.

Jur ca voi spune DA oricarui serviciu, cerere, propunere si invitatie...

Jur ca din acest moment voi spune DA acolo unde altadata as fi spus NU.»

Ce-ar fi daca de azi inainte ai spune DA tuturor propunerilor care ti se fac?

Sirenele Bagdadului, de Yasmina Khadra

De fapt, despre care sirene este vorba? Despre cele care canta ademenitor sau cele de pe ambulante?

Sunt intrebari ce prevestesc intreaga drama a unui tanar abia iesit din adolescenta, un visator sfios, indragostit de poezie si muzica, un fiu crescut in respectul traditiilor si al unui ancestral cod al onoarei.

Lasandu-si in urma copilaria petrecuta intr-un sat arhetipal pierdut in intinsul desertului, unde existenta pare cantonata intr-o bucla a timpului, unde toti membrii familiei sunt mai mult sau mai putin inruditi si unde nimeni nu iese din cuvantul Batranilor Intelepti, proaspatul student ajuns la Bagdad are de infruntat o realitate smintita si cruda.

Este povestea unui tanar beduin, inocent si netrecut prin experientele majore ale vietii, care devine terorist pentru a-si razbuna tatal umilit.

Romanul face parte dintr-o trilogie incendiara, tradusa in peste 25 de limbi, care tematizeaza conflictul dintre Occident si Orient: actiunea primului roman se petrece in Afganistan (Randunelele din Kaboul), a celui de-al doilea in Israel (Atentatul), iar a celui de-al treilea – Sirenele din Bagdad – in Irak.

Copiii libertatii, de Marc Levy

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a existat in Franta un ansamblu de retele clandestine care au incercat sa saboteze regimul de la Vichy (intre 1940 si 1944, Franta s-a aflat, mai intai partial, apoi integral, sub ocupatie germana). Este vorba despre miscarea de Rezistenta care s-a opus colaborationismului oficial cu nazistii.

Spre deosebire de celelalte romane ale lui Marc Levy, care mizeaza pe fictiune si uneori chiar pe fantastic, Copiii libertatii porneste de la acest fapt real al istoriei. Autorul relateaza povestea tatalui sau, Raymond, si a unchiului sau, Claude, care s-au angajat in Rezistenta inainte de a implini 18 ani; alaturi de Charles, Sophie, Marc, Alonso si altii, fie ei francezi sau copii de emigranti italieni, romani, spanioli etc. O «banda» de adolescenti, plini de voie buna si chef de viata – unii de-abia daca traisera fiorii primei iubiri – care fabricau bombe sau aruncau in aer trenuri, animati de idealul de libertate. Unii au supravietuit, altii au murit in lupta sau au fost deportati la Dachau.

Romanul este scris intr-un stil simplu si placut, sustinut de de emotie si de un suspans teribil.

Lansarile editurii RAO la BOOKFEST 2009

- Albert Frendza, ne.Voie a.Cum. miercuri, 17 iunie, ora 18, standul RAO

- George Maior, Noul aliat, joi, 18 iunie, ora 15, standul RAO

- Viorel Rosu, De la securitate la doi si un sfert, joi, 18 iunie, ora 18, standul RAO

- Stephenie Meyer, Zori de zi. Sarbatoarea fanilor Amurg, vineri, 19 iunie, ora 17.30, standul RAO

Editura Vremea prezenta la Bookfest 2009

Editura Vremea va organiza in cadrul targului mai multe lansari de carte, astfel:

Vineri, 19.06, ora 14.00

Stefan Dimitriu - Lasa zilei scarba ei

Sambata, 20.06, ora 13.00

Carti noi in Colectia FID - Fapte, Idei, Documente

Ernest Bernea - Sociologie si etnografie romaneasca. Ordinea spirituala

Aurel Sergiu Marinescu - O contributie la istoria exilului romanesc, vol. IX

Dr. Constantin Angelescu - Nicolae C. Paulescu. Omul si opera medicala

Corey Robin - Frica. Istoria unei idei politice

Miruna Lepus - Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l

Sergiu Celibidache - Scrisori catre Eugen Trancu-Iasi

Sambata, 20.06, ora 14.00

Carti noi in Colectia Planeta Bucuresti

Lelia Zamani - Negustori, negustorasi si negustoreli in vechiul Bucuresti

Silvia Colfescu - Pisici din Bucuresti. Cats of Bucharest

Duduta Olian - Bucurestii sufletului

O carte unica - Molvania, o tara neatinsa de binefacerile dentisticii moderne