Seducatoarea din Florenta, in traducerea Danei Craciun, este cel mai recent roman al lui Salman Rushdie, aparut de curand in cadrul seriei de autor dedicata de Polirom celebrului scriitor si eseist britanic de descendenta indiana.

Romanul, publicat in Anglia in urma cu un an, este cartea pentru care Salman Rushdie s-a documentat cel mai mult dintre toate: peste sapte ani. „Au fost ani si ani de lectura de specialitate”, marturisea Rushdie in cadrul unui interviu. Nominalizat anul trecut la prestigiosul Man Booker Prize, romanul a fost primit de catre critici cu un entuziasm fara precedent, fiin considerat de catre The Observer: „unul dintre cele mai bune romane scrise de Salman Rushdie pina acum”

Avind in centru figura misterioasa si seducatoare a unei femei – printesa, vrajitoare si sclava, visul de dragoste al oricarui barbat –, povestea imbina epoci istorice si spatii culturale diametral opuse, purtindu-ne din Florenta lui Machiavelli si a familiei de Medici in opulenta Indie a mogulilor din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar. Cu toate ca ne lasam cuceriti de fermecatoarea eroina a cartii, cu toate ca cel ce tine in mina firele multicolore ale naratiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, maiestria unui scamator si misiunea unui diplomat, adevarata partitura a seductiei este interpretata, ca intotdeauna, de Rushdie insusi, care imbina harul unui povestitor oriental cu talentul plastic si bogatia de nuante a unui miniaturist.

Romanul va fi lansat, mai intii, la Bookfest 2009, apoi, in cele mai importante orase ale tarii, in cadrul unui eveniment-concept: Lansare pentru un singur cititor, informeaza editura Polirom

„Cum ar fi sa ne trezim in visele altor oameni si sa le schimbam, si cum ar fi sa avem curajul sa ii invitam in ale noastre? Cum ar fi daca intreaga lume ar deveni un singur vis in stare de trezie?” (Salman Rushdie)

Salman Rushdie vorbind despre Seducatoarea din Florenta:

Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia, unde va studia istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde isi construieste o cariera de scriitor profesionist. Debuteaza in 1975 cu Grimus (Polirom, 2008), dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (1981, Polirom, 2005, 2007, premiat cu Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993). Au urmat Rusinea (1983, Polirom, 2001, 2008), Versetele satanice (1988, Polirom, 2007), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990, Polirom, 2003, 2008), Ultimul suspin al Maurului (1995, Polirom, 2002), Pamintul de sub talpile ei (1999, Polirom, 2003, 2008), Furie (2001) si Shalimar clovnul (2005, Polirom, 2006). Pe linga operele de fictiune, i-au mai aparut o culegere de eseuri, interviuri si recenzii intitulata Patrii imaginare (1992, Polirom, 2008), volumul de povestiri Orient, Occident (1994, Polirom, 2005, 2009) si o vasta antologie de texte eseistice si memorialistice cu titlul Dincolo de limite (2002, Polirom, 2006).

Lui Salman Rushdie i-a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Distinctia a stirnit reactii violente din partea lumii islamice, reactualizind resentimentele pricinuite de publicarea Versetelor satanice.