Miercuri, 10 iunie 2009, la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc vernisajul expozitiei “Ursi si alte masti” a fotografului Dragos Lumpan. Prezent la vernisaj, autorul va expune, odata cu imaginile, motivatiile si „dedesubturile“ lor.

Expozitia este rodul unui proiect fotografic care a durat cinci ani si a cuprins localitatile Vintileasca, Ruginoasa, Rotaria, Comanesti, Dofteana, Darmanesti si Crasna. Dragos Lumpan a colaborat cu doi cercetatori de marca de la Institutul de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”, prof. univ. dr. Ion Ghinoiu si dr. Alina Ioana Ciobanel.

“Ursi si alte masti incearca sa scoata obiceiurile de Anul Nou din zona pseudo-folclorului excesiv pus pe tapet si sa le arate cat mai bine dimensiunea reala. Am fost obisnuiti sa vedem obiceiurile de Anul Nou la pachet cu luna cadourilor. De multe ori mass media ne-a ajutat sa le percepem ca pe un fel de Cantarea Romaniei de iarna. Consider ca acest punct de vedere este unul superficial, in mare parte fals si nefast. Ursi si alte masti spune o poveste veche – de peste cateva mii de ani – asa cum nu a mai fost spusa: intr-o cheie sincera, profunda prin abordare, usor de citit prin forma.” – Dragos Lumpan.

Expozitia, prezentata pentru prima data la Venetia in 2008 si organizata acum la Bucuresti cu sprijinul revistei PhotoMagazine, poate fi vizitata la sediul ICR in perioada 10-17 iunie 2009.

Programul “Fotografia in cuvinte”, lansat in aprilie 2009, consta intr-o serie de expozitii de fotografie si conferinte despre arta fotografica. Prin acest program, ICR aduce lunar in fata publicului personalitati ale fotografiei contemporane din Romania.