Cantareata de jazz Aura Urziceanu, printre ai carei fani s-au numarat Duke Ellington si Quincy Jones, se intoarce la Londra, dupa 20 de ani de absenta, anunta The Times, intr-un amplu articol dedicat cantautoarei romance.

Este miezul noptii la Bucuresti si prestigioasa cantareata de jazz Aura Urziceanu, care va sustine un concert la Londra dupa 20 de ani de absenta, isi aduce aminte de debutul sau la Carnegie Hall, din 1972. Alaturi de Duke Ellington.

"In aceea noapte la New York, toti marii muzicieni erau prezenti in sala, era sansa mea cea mare, asa ca asteptam in culise ca orchestra sa-mi anunte intrarea, cand, deodata, exact cand eram gata sa incep sa cant, trombonistul Tyree Glenn a inceput un solo in locul meu! Mi-am zis: ‘Nuuu! Acum nu o sa mai apuc sa cant!’ Stau acolo in tacere, cu microfonul in mana, si publicul nici macar nu stia ca sunt prezenta!”

Nu avea de ce sa fie ingrijorata. Cel mai mare fan al ei, Ellington, care i-a descris vocea ca fiind "perfecta", a salvat-o: "Cand Tyree a ajuns la finalul solo-ului, Duke m-a introdus, si, intr-un sfarsit, am inceput sa cant. Cand am terminat, toata sala era in picioare, ovationand", isi aminteste Aura Urziceanu.

Si pe buna dreptate. Ascultand acum acele inregistrari - in toata splendoarea lor low-fi ("Dar, draga", murmura ea, "poti inca auzi stralucitoarele culori") - talentul nativ pe care Ellington l-a intrezarit in anii de debut s-a dovedit mai presus de orice indoiala. Este acelasi talent care l-a facut mai tarziu pe Quincy Jones sa o invite pe Aura Urziceanu in turneu, care a ajutat-o sa imparta aceeasi scena cu Sarah Vaughn si cu Ella Fitzgerald, si care a transformat-o intr-o "comoara nationala" in Romania, noteaza The Times.

Si totusi, in afara Romaniei o cunosc doar adevaratii cunoscatori de jazz. Politica, dar si ratiuni personale au tinut-o departe pe Aura Urziceanu statul de vedeta pe care il merita.

Aura Urziceanu a devenit cunoscuta pe scena internationala doar pentru ca Duke Ellington nu a gasit o masa libera la un restaurant chinezesc. Aura canta atunci la un club de jazz din Winnipeg. Care se afla deasupra restaurantului chinezesc. In 1971, cand Ellington a gasit restaurantul plin, a fost condus sus.

"Aproape ca am lesinat cand am auzit ca e in sala", isi aminteste ea.

"Cand am fost invitata sa ma asez la masa lui am fost atat de intimidata incat, la inceput, am refuzat". "La putin timp de la acea seara, managerii lui mi-au programat o intalnire si mi-au spus: 'Putem sa te facem cea mai mare stea a lumii, dar trebuie sa ne recompensezi nu suta la suta, ci un milion la suta. Nu vei putea avea o familie, nu vei lasa pe nimeni sa se apropie de tine'. 'Dar am un sot si un copil. Nu pot sa le intorc spatele'. Asa ca le-am zis: 'O sa muncesc din greu pentru voi, dar nu in acest fel".

Toti cei care doriti sa o ascultati pe Aura Urziceanu cantand live ati face bine sa mergeti la Jazz Café, vineri, 12 iunie. Doar sa fiti siguri ca va amintiti sa mai respirati din cand in cand, recomanda The Times.