Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inceput oficial vineri seara, la cinematograful Republica din Cluj-Napoca, unde peste 1000 de spectatori au asistat la ceremonia de deschidere, informeaza un comunicat al organizatorilor. Startul festivalului a fost dat de pelicula “Amintiri din epoca de aur”, lungmetraj coordonat de regizorul Cristian Mungiu.

“Editia de anul acesta va fi cel putin la fel de spectaculoasa ca cea din 2008”, a promis presedintele TIFF, Tudor Giurgiu, pe scena cinematografului, intr-un scurt discurs de deschidere.

In cadrul galei de deschidere a fost lansata campania Salvati Cinema Republica, initiata de TIFF, despre care Tudor Giurgiu a declarat ca “are datoria de a trage un semnal de alarma asupra starii unui cinematograf de valoare”.

Organizatorii festivalului spera ca, impreuna cu autoritatile locale, sa reuseasca sa resusciteze un cinematograf cu o capacitate de 1000 de locuri, care aduna in prezent doar 7 spectatori pe zi si care traieste cu adevarat doar 10 zile pe an, in perioada de desfasurare a TIFF-ului. Tudor Giurgiu a facut un apel la toti cinefilii clujeni, carora le-a propus sa trimita, in perioada 30 mai -7 iunie, pe adresa salvatirepublica@tiff.ro, o poveste memorabila legata de experiente traite la acest cinematograf. La finalul festivalului, cele mai frumoase amintiri vor fi recompensate cu materiale promotionale marca TIFF.

Mihai Chirilov si Sorin Apostu
Mihai Chirilov si Sorin Apostu
Foto: Liviu Scripcaru

La ceremonie au fost prezenti si primarul orasului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, precum si directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta din urma i-a invitat pe toti cei peste 100 de membri ai echipei TIFF, unul cate unul, pe scena de la Republica, in fata unei sali care i-a aplaudat minute in sir.

Dupa discursul de deschidere, a urmat proiectia mult asteptata a filmului Amintiri din Epoca de Aur, difuzat intr-o proiectie unica, in varianta integrala, de 155 de minute, in prezenta celor 5 regizori: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Constantin Popescu si Razvan Marculescu. La finalul filmului, echipa realizatoare a fost invitata pe scena de Mihai Chirilov, in aplauzele entuziaste ale publicului TIFF.