Nevoia de migratie este scrisa in ADN-ul uman. Povestea propusa de asociatia Expatclic.com este despre migratii, solitare sau colective, de multe ori determinate de factori diversi: dificultate, foame, cautarea unui destin mai bun.

In acelasi timp, migratia reprezinta o irezistibila atractie catre altundeva, obscura, insidioasa dar stimulanta si necesara pentru a se dezvolta. Momentul istoric actual celebreaza, intr-un anumit sens, apoteoza migrarii. Niciodata ca pana acum oamenii cauta, departe de casa, locuri de munca si liniste dar se lovesc de unele dificultati in a se raporta la ceilalti.

Calea care trebuie parcursa pentru a promova prietenia si solidaritatea intre popoare este una singura, aceea de devoltare a relatiilor culturale pentru ca se teme numai cine nu se cunoaste. Si in acest sens sunt multe semnale mici dar pretioase.

Este de exemplu Expatclic.com, o asociatie fara scop lucrativ, fondata de doua expatriate cu vechi state, care au pus propriile cunostiinte si experiente la dispozitia tuturor femeilor care au decis sa se expatrieze.

Promovata de catre Asociatie, expozitia de fotografii intitulata “Cetatene ale lumii” povesteste, prin 27 imagini, cum vad si traiesc femeile propria lor experienta de expatriere. Itineranta si in sintonie cu spiritul care o anima, expozitia doreste sa calatoreasca prin toata lumea, fiind o ocazie pentru a se manifesta dorinta de a sti si prietenia intre migranti si rezidenti.

E.S Ambasadorul Italiei la Bucuresti, domnul Mario Cospito va gazdui prima etapa europeana la resedinta sa (str. Henri Coanda 7, sect. 1, Bucuresti).

Inaugurarea expozitiei va avea loc pe data de 27 mai, orele 10,30 la sediul Resedintei si va fi insotita de o conferita de presa prezidata de E.S. domnul Ambasador la care va participa si initiatoarea expozitiei, Claudia Landini.

Expozitia va continua la clubul din cadrul Muzeului Taranului unde va ramane deschisa pana la 13 iunie.

Pe langa expozitie, pentru a dezbate pe marginea semnifactiei pozitive a migratiei, se va desfasura, in aceleasi zile (27 si 28 mai) o masa rotunda la care vor participa scriitori, ziaristi si personalitati care din migratie si-au facut un mod de viata.

Potrivit Biroul de presa al Ambasadei Italiei la Bucuresti sunt prevazute interventiile urmatoarelor persoane:

E.S. Elena Natalia Intotero, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei,

Jean Leonard Touadi, Profesor Universitar si primul parlamentar italian de origine congoleza.

E.S. Marta Moszczenska, Ambasadorul Canadei in Romania,

E.S. Ayse Sinirlioglu, Ambasadorul Turciei in Romania,

Izabela Zasaczkoska, Sotia Ambasadorului Poloniei in Romania,

Maria Pace Ottieri, Scriitoare,

Cristina Ali Farah, Scriitoare italiana de origine somaleza.

Coordonator al forumului este Niccolo d’Aquino, ziarist al grupului RCS.