Timp de aproape doi ani am realizat un program educativ national menit sa-i incurajeze pe adolescenti sa citeasca. Am avut, ca parteneri, o editura bucuresteana si o serie de inspectorate scolare judetene cu ajutorul carora am realizat ateliere despre importanta cititului si despre cartile adolescentei. Am strabatut Bucurestiul si tara in lung si-n lat, am vazut licee si scoli din buricele targurilor, dar si de la marginea lor, am intalnit, cred, toate tipologiile imaginabile de profesori. Despre experienta propriu-zisa a acestor ateliere am mai scris aici si aici. Poate voi reveni, material e cat pentru o carte intreaga. Acum o sa incerc sa sistematizez, in doua episoade, 10 argumente pro-citit, descoperite cu ajutorul liceenilor, dar la fel de valabile, cred, pentru toata lumea.

1. De placere. E motivul cel mai important. Cititul nu e o corvoada, nu e o activitate care trebuie bifata pentru ca te bate cineva la cap sau pentru ca vine examenul si n-ai incotro. Literatura e, in fond, divertisment, a citi o carte poate fi cel putin la fel de amuzant cu a urmari un film sau cu a privi un serial la TV. Daca n-ati mai citit de mult si Dostoievski vi se pare o corvoada, incepeti cu o carte usor abordabila, un thriller, un roman de aventuri, un policier.

2. Pentru ca lectura dezvolta vocabularul. Aceasta e, de la clasa a cincea incolo, o propozitie-reflex, toti scolerii o stiu. Dar e un fapt adevarat: cartile sunt o scoala si un teren de antrenament grozav. Nimeni nu va trece peste nivelul fondului lexical de baza al limbii romane, peste exprimarile si notiunile strict utilitare, fara ajutorul unei carti. Si nimeni nu va stapani cum trebuie gramatica daca si-o va exersa doar la coltul strazii.

3. Pentru ca cititul dezvolta cultura generala. E, iarasi, o fraza pe care elevii mi-o recitau cu ochii inchisi. Nu stiu daca ii pricepeau pe deplin intelesul, insa stiau sa o recite foarte bine. Profesorilor le place sa auda, din cand in cand, ca lectura dezvolta vocabularul si ca aceasta face bine culturii generale. Le da, cred, sentimentul ca isi fac datoria. Insa, chiar asa e: cultura generala are, de pe urma cartilor, mult de castigat. Tin minte ca in scoala generala eram premiant absolut la geografie si la istorie, desi nu deschideam aproape niciodata manualele. Secretul meu? Dopaj intens cu Jules Verne (geografie) si cu Alexandre Dumas (istorie).

Desigur, aici e si o capcana. Multi scriitori nu urmeaza intocmai tratatele de istorie si de geografie, isi construiesc, mai degraba, geografii si istorii libertine, dupa nevoile propriilor fictiuni. Literatura n-a fost obligata niciodata sa concureze precizia stiintelor naturale. Insa, in mare, datele mele despre cursul Nilului sau despre domnia lui Ludovic al XIV-lea, culese din romanele celor doi francezi, s-au dovedit exacte si folositoare pentru a epata.

4. Pentru ca e necesar. Argumentul utilitar prinde tot mai mult teren, in ziua de azi, cand inca din primele clase copiii s-au obisnuit sa se blocheze in intrebarea: asta la ce-mi foloseste? Am fost invitat recent la un program „Lectia de citire” unde acesta a fost cel mai vehiculat argument: daca nu cititi, nu promovati examenele, nu va gasiti un job bun, nu castigati un salariu mai mare. Un fost absolvent al liceului unde s-a desfasurat programul a ridicat in slavi cartile de dezvoltare personala, care i-au schimbat perspectiva asupra vietii si care l-au condus, in cele din urma, spre un job banos.

E un argument bun, insa legatura dintre deprinderea de a citi si un salariu mai mare nu cred ca e una directa. Cat despre cartile de dezvoltare personala, ma tem ca, daca nimeresc pe un fond slab si peste o cultura precara, ele dau nastere unor mici talibani fara cauza religioasa. Dar, intr-adevar, cititul unor lucrari de specialitate poate fi necesar, in mod punctual, pentru a lua un examen sau pentru a promova in functie si, per ansamblu, cititul unor opere literare va va dezvolta spiritul analitic si va va inzestra cu un plus de eleganta in gandire. Nu e, in meseriile pragmatice, o conditie sine qua non, insa e un avantaj care face diferenta.

5. Pentru ca timpul pe care-l petreceti citind este castigat, si nu pierdut. Cand luati o carte in mana, nu o faceti deoarece „suntem obositi si vrem sa ne treaca vremea usor” sau pentru ca „avem nevoie de ceva simplu, sa nu ne solicite creierul”. Paradoxal, cititul poate fi o activitate deopotriva placuta si odihnitoare, insa cei mai multi oameni asociaza cele doua calitati cu serialele usurele de la TV. De pe urma telenovelelor in general nu ramaneti cu nimic; de pe urma cartilor, de cele mai multe ori, lipsa oricarui castig este exclusa.

(va urma)

Citeste si comenteaza pe Blog de jurnalist cultural.