Intre 28 - 30 mai 2009 se va desfasura la Berlin Forumul de istorie cu tema „Europa intre divizare si efervescenta revolutionara” (Geschichtsforum Berlin 2009. Europa zwischen Teilung und Aufbruch). Institutii prestigioase, printre care Muzeul National de Istorie (Deutsches Historisches Museum) si Centrala federala pentru educatie politica (Bundeszentrale für politische Bildung) au initiat un program cadru care cuprinde peste 100 de manifestari ce comemoreaza 20 de ani de la schimbarile fundamentale din anul 1989 in Europa si, in special, caderea Zidului Berlinului.

Numerosi istorici, jurnalisti, artisti din diferite tari europene se vor intalni pentru a dezbate tematica prabusirii comunismului si semnificatiile anului 1989, din diferite perspective. Intregul program se va deschide prin conferinta sustinuta de istoricul si scriitorul britanic Timothy Garton Ash.

Prin medierea Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin, Romania este reprezentata in acest program cadru cu trei manifestari: o expozitie fotodocumentara a Memorialului Revolutiei din Timisoara, cu titlul „Kilometrul zero al Revolutiei romane - Timisoara’ 89”, prefatata de conferinta istoricului conf. dr. Vasile Docea (Timisoara) si insotita de prezentarea filmului documentar „Noi nu murim” (la sediul ICR Berlin, 28 mai, ora 19.30).

A doua zi, la Universitatea Humboldt, prof. dr. Mirela–Luminita Murgescu, insotita de Matei Gheboianu si Pompiliu-Nicolae Constantin, doi dintre premiantii concursului Eustory, va sustine conferinta cu titlul „The Past is a Foreign Contry – Romanian Youngsters on 1989, Twenty Years After”.

In ultima zi a Forumului, la cinematograful Zeughauskino din cadrul Muzeului National de Istorie va avea loc proiectia filmului documentar „Videogramele unei revolutii” (Harun Farocki si Andrei Ujica), urmata de o discutie cu publicul, in prezenta regizorului si criticului de film prof. dr. Andrei Ujica (Karlsruhe), informeza Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” Berlin.