Muzicieni romani de jazz manouche impart scena cu staruri internationale ale genului, la Paris, in cadrul festivalului Tzig'n'jazz, intre 26 si 28 mai. Dupa succesul editiei inaugurale de anul trecut, cand 2500 de spectatori i-au ovationat pe Florin Niculescu, Didier Lockwood, Thomas Dutronc, Sansévérino, Angelo Debarre, evenimentul organizat la sala Trianon cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Paris mentine stacheta la acelasi nivel. Tzig'n'jazz se doreste o confluenta a doua universuri muzicale, swingul si muzica tiganeasca, un show antrenant si un concept cu bataie lunga.

Violonistii romani Costel Nitescu si Marius Apostol, precum si acordeonistul Emy Dragoi, toti stabiliti in Franta dar mostenitori ai traditiei muzicale romanesti, sunt amfitrionii unor staruri cu care au mai cantat in concerte si festivaluri si cu care impartasesc aceeasi pasiuni pentru mostenirea lui Djago Reinhardt, miticul chitarist.

Acordeonistul Richard Galliano, chitaristul Biréli Lagrène, solistele Nicole Croisille si Anne Ducros, chitaristii Stochelo Rosenberg, David Reinhardt si Andréas Oberg, pianistul roman Marian Petrescu, sunt nume cu greutate internationala in jazzul manouche, dar si in alte stiluri. Pe langa proiectul muzical, organizatorul Alin Predoi, pianist care traieste la Paris din 1988, isi dezvaluie si o alta ambitie : « Vreau sa arat ca imaginea negativa a tiganilor veniti din Romania este un cliseu care ar trebui depasit. Ei pot fi si agenti ai modernitatii, iar spiritul jazzului, cosmopolit, bazat pe improvizatie si pasiuni impartasite, ilustreaza perfect aportul lor. Acest dialog cultural franco-roman reprezinta pentru mine imi da prilejul de a-mi pune in valoare radacinile si cei 20 de ani de viata muzicala in Franta. Pentru mine, Tzig'n'Jazz este precum opera Carmen a lui Bizet, o punere in valoare diferita a aceleiasi pasiuni ancestrale pentru muzica. Sper ca in curand sa pot aduce acest festival si in Romania.»

PROGRAM

- Marti 26 mai ora 20h30

Swing tiganesc pe acorduri de tango

Emy Dragoi - acordeon invita pe Richard Galliano : acordeon, Biréli Lagrène : chitara, Juan José Mosalini : bandonéon.

- Miercuri 27 mai ora 20h30

Coarda sensibila a jazzului

Marius Apostol - violon invite Nicole Croisille : chant, David Reinhardt: guitare, Andreas Oberg: guitare, Marian Petrescu : piano, Marc Michel Le Bévillon : basse, Luis Augusto : batterie.

- Joi, 28 mai ora 20h30

Vibratii tiganesti pe culmile jazzului

Costel Nitescu - violon invite Anne Ducros : chant, Stochelo Rosenberg : guitare, Giani Lincan : cymbalum.

Eveniment organizat in parteneriat cu ICR Paris.