Poeti din China, Romania, Rusia, Spania, Franta, Italia si Irlanda se vor intalni cu aproximativ saptezeci de poeti si intelectuali israelieni – evrei, musulmani, druzi, crestini, in cadrul Festivalului International de Poezie "Nissan", gazduit de Kfar Maghar in perioada 17 – 20 mai 2009. Romania va fi reprezentata la acest festival de poetii Robert Serban si Florin Iaru, informeaza ICR Tel Aviv.

Scopul festivalului este intalnirea intre intelectuali, scriitori si poeti israelieni si straini si celebrarea poeziei nationale si internationale. Programul festivalului cuprinde seri de lectura caracterizate de diversitate lingvistica, activitati dedicate elevilor, avand ca subiect literatura si poezia, simpozioane despre diverse teme – precum lirica feminina, poezia ca intalnire interculturala sau influenta modernismului european asupra literaturii ebraice si arabe. De asemenea, in cadrul festivalului va fi prezentata si o expozitie a artistilor plastici locali, gazduita de Centrul Cultural „Eshkol Pais”.

Profesorul Naim Araidi, initiatorul festivalului: "Invitam publicul larg la aceasta intalnire cu o cultura avand multiple existente, o dovada a faptului ca poezia este limba comuna a pacii intre indivizi si popoare. Poetii straini vor avea parte de o experienta intensa atat a Tarii Sfinte, cat si a unei intalniri cu dubla noastra existenta, asa cum este surprinsa de privirea fiecaruia, in mod diferit fata de reprezentarea in mass media ...”

Festivalul din acest an este organizat de Organizatia Non-Profit pentru Dezvoltarea Culturii si Artei „Nissan” din Maghar, al carei director artistic este prof. Naim Araidi. Partenerii organizatorici sunt: Ministerul Culturii – Directia pentru Cultura Druza, Omanut LaAm (Arta pentru oameni), HaReshut LePituach HaGalil (Autoritatea pentru Dezvoltarea Galileei), Ministerul Afacerilor Externe, Miphal HaPais, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv pentru promovarea invitatilor din Romania.

Din Romania au fost invitati Robert Serban si Florin Iaru – reprezentanti a doua generatii de poeti. Robert Serban face parte din asa-numita „generatie 2000”, caracterizata prin retragerea intr-un univers intelectual personal, ca reactie impotriva realitatii societatii contemporane. Poezia lui Florin Iaru, ca si cea a celorlalti poeti ai „generatiei '80”, este „un imperiu al cuvintelor”, caracterizat printr-o „maxima precizie a detaliului”, punand accentul „pe tehnica, pe procedeu, pe registrul stilistic”, spunea Nicolae Manolescu, critic si istoric literar.