Expozitia reuneste fotografii si creatii video semnate de 33 de artisti din Colectia de fotografie a Austriei, gazduita de Muzeul de Arta Moderna din Salzburg si adusa la Bucuresti de Margit Zuckriegl, curatorul expozitiei si directoarea Colectiei de fotografie a Austriei. Vernisata pe 12 mai, expozitia este un eseu mediatic in 9 capitole din Galeria de Fotografie a Austriei, oglindind o plimbare prin istoria artei moderne austriece.

In Austria, istoria artei a fost dintotdeauna preocupata de traditiile si caracteristicile specifice propriei tari Folosirea noilor mijloace multimedia, a noilor tehnologii artistice, au facilitat elaborarea unui limbaj imagistic autonom si concentrarea asupra unor teme specifice gravitand in jurul conditiei umane.

Marile incertitudini determinate de confruntarea cu teroarea nazista, amenintarile fundamentale ale individualitatii prin globalizare si transformarea valorilor intr-o lume tot mai dezumanizata, anxietati si evadari – toate acestea determina in constiinta omului modern sentimentul de „fragilitate a existentei”.

Fotografiile creeaza asadar imagini sau secvente care semnaleaza izolarea individului, vestesc indiferenta care a cuprins existenta, stau marturie pentru cautarea propriului eu si pentru sondarea existentialului. Acestor demersuri artistice le sunt juxtapuse abordari contemplative ale refugierii intr-o idila casanta, ale impresiei de labilitate a propriei identitati, ale respingerilor intuite in alcatuirea noii viziuni asupra omului: de ce insusiri trebuie sa dispuna individul pentru a putea corespunde exigentelor viitorului? Ce rol pot juca arta si contemplarea ei in acest context, si ce lumi se formeaza in jurul nostrum intr-un timp al incertitudinii?

Fragilitatea existentei reuneste fotografii si lucrari video ale lui: Iris Andraschek, Sabine Bitter / Helmut Weber, Guenter Brus, Carola Dertnig, Johannes Deutsch, Peter Dressler, Valie Export , Bernhard Fuchs, Seiichi Furuya, Dorothea Golz, Manfred Grubl, Ilse Haider, Ralf Hoedt, Frantz Hubmann, Paul Kranzler, Paul Albert Leitner, Michael Mauracher, Inge Morath, Michaela Moscouw, Hanns Otte , Constanze Ruhm, Eva Schlegel, Werner Schrodl, Rudolf Schwarzkogler , Otmar Thormann, Harry Weber , Manfred Willmann si ale Anitei Witek.

Artistii isi indreapta privirea asupra tarii in care traiesc, asupra societatii si mediului inconjurator, asupra conditiilor de viata percepute ca fiind precare, precum si asupra strafundurilor propriei fiinte. Ei au creat astfel, opere remarcabile prin empatie si expresivitate.

Lucrarile provin din colectiile Muzeului de Arta Moderna din Salzburg si ale Ministerului Invatamantului, Artei si Culturii, si pot fi admirate la MNAC incepand cu data de 12 mai 2009, ora 19 si ramanand deschisa pana pe 16 august 2009.