Se spune ca binele e absenta raului, insa adesea, daca luam la puricat ideea fiecaruia despre bine, ajungem la concluzii nu tocmai placute despre nobletea acestei culmi a creatiunii care este omul.

De pilda, pentru o liceanca dintr-un fund de tara, binele inseamna sa se poata da mare in fata colegilor (in sfarsit!) cu masina castigata la un concurs. Dar, pentru parintii ei, e mai bine pentru toti sa vanda masina cazuta din cer si sa faca pensiune din casa bunicii. Pentru un regizor de reclame, ar fi bine sa fie lasat sa-si faca meseria in liniste. Dar, pentru reprezentantii agentiei si ai clientului, e mai bine pentru toti ca el sa faca asa cum zic ei ca e bine. Etc.

Istoria ne-a invatat de mult ca binele universal al filosofilor e iluzoriu, insa rareori realizam cat egoism si cata micime sufleteasca ascundem in textura relatiilor noastre sociale, in timp ce clamam cele mai bune intentii. Cea mai fericita fata din lume de Radu Jude este unul dintre acele filme care ne pot deschide ochii.

Citeste si comenteaza pe Strafulgerari.