Romania participa la cea de-a III-a editie a Festivalului de Film pentru Integrare din Valencia, in perioada 13-18 mai 2009. Cocosul decapitat de Radu Gabrea va fi proiectat pe data de 14 mai, in competitia oficiala. Vor urma proiectiile altor trei filme: Megatron de Marian Crisan - in sectiunea paralela de scurtmetraje (14 mai), Occident de Cristian Mungiu in sectiunea paralela de lungmetraje (18 mai) si 1€ = 3,6 lei, de Carlos Iglesias - proiectie in sectiunea paralela de documentare (14 si 17 mai), informeaza ICR Madrid.

Pe 13 mai, Victoria Cocias, producator si actrita in filmul Cocosul decapitat reprezinta Romania la Gala de deschidere, iar pe 14 mai va prezenta filmul in competitie. Proiectiile vor avea loc la sediul Institutului Francez si la Cine Multiplex UGC Cine Cite din Valencia.

Cocosul Decapitat este realizat dupa best-seller-ul in limba germana al scriitorului sas Eginald Schlattner. Este o poveste emotionanta si dureroasa despre maturizare intr-o perioada de schimbari extreme, pe fondul celui de al doilea razboi mondial, in Transilvania, la Siebenbürgen, acolo unde sasii convietuiau de secole cu romani, maghiari, evrei si tigani. Filmul ne prezinta o lume transilvaneana care a prosperat atat de mult datorita diversitatii etnice, intr-un moment in care exuberanta nationalista anunta puterea destructiva care va pune capat acestei culturi atat de impresionante si de exemplare.

Documentarul de lungmetraj 1 Euro 3,6 Lei este primul film documentar spaniol despre fenomenul de emigratia romaneasca in Spania. Realizat in colaborare cu agentia de publicitate Saatchi & Saatchi, ca parte a campaniei Hola, soy rumano, lansata de Guvernul Romaniei anul trecut, in Spania, filmul compara situatia actuala a romanilor emigranti cu cea pe care au trait-o spaniolii care emigrau in Europa mai bogata din anii ´60. Noutatea documentarului consta in confruntarea situatiilor dramatizate pentru actorii care au filmat „Un franc, 14 pesetas”, al aceluiasi Carlos Iglesias, cu trairi reale ale unor romani in carne si oase. „Sunt persoane care se straduiesc sa ne inteleaga, sa inteleaga felul nostru de a fi si pe care noi de multe ori ii rasplatim cu dispret sau ignoranta”, declara Iglesias, adaugand: „suntem veri, plecam de la aceeasi situatie si cautam acelasi lucru; noi am trait toate astea in anii ´60 si ei traiesc acum aceeasi situatie”.

Festivalul de Film pentru Integrare, cel mai important de acest gen din Valencia, este organizat de Asociatia Culturala Nord-Sud si sprijinit financiar de Directia de Imigratie a Comunitatii Valenciene. Se afla la cea de-a treia editie, la care se estimeaza o participare de 12.000-15.000 de persoane (in 2008, Festivalul a avut peste 7.000 de spectatori). Editia 2009 va oferi publicului un total de 60 de filme, proiectate in cele doua locatii consacrate ale Festivalului, 10 dintre acestea aflate in competitie oficiala.