Cine a fost in weekend la EUROPAfest, cu siguranta nu va uita pentru multa vreme atmosfera concertelor: timp de patru ore, cinci trupe de jazz au tinut sala plina. Sambata, VJB - Marea Britanie si Stelzhamma - Austria au dat o adevarata lectie de jazz cand au realizat impreuna un jam session, ridicand publicul in picioare.

EUROPAfest continua pe 12 mai, de la ora 19:00, pe scena Salii Auditorium cu doua nume reprezentative pentru conceptul festivalului: Radio String Quartet Vienna & Klaus Paier – Austria si Anne Czicowsky & Jazzpartout - Germania.

Radio String Quartet Vienna & Klaus Paier – Austria sunt un proiect pe cat de ambitios, pe atat de rafinat si extrem de apreciat: doua viori, o viola, un violoncel si un acordeon se joaca cu nenumaratele posibilitati si timbre din jazz si muzica de camera. Modul revolutionar de a interpreta muzica lui Klaus Paier a atras aprecierea si entuziasmul criticilor de jazz, astfel ca grupul a devenit foarte repede cunoscut pentru amprenta sa.

Radio String Quartet Vienna vin dintr-o zona a jazzului puternic influentata de nume ca John MacLaughlin, Mahavishnu Orchestra sau Joe Zawinul carora le-au dedicat, de altfel, doua dintre primele lor albume. In schimb, Klaus Paier si acordeonul sau sunt strans legati de tango si instrumentisti ca Bill Evans sau Keith Jarrett. Despre jazz si tango muzicianul afirma ca i-au oferit libertatea inestimabila de a-si dezvolta propriul limbaj in muzica. Acest lucru se simte cel mai bine in formula r.s.q.v. & Klaus Paier, linia melodica alunecand de la jazz si blues la muzica clasica cu o putere creativa, dar in acelasi timp cu o tehnica stralucita.

Anne Czicowsky & Jazzpartout - Germania sunt castigatorii Bucharest International Jazz Competition din 2008, a doua editie a concursului de jazz sub umbrela EUROPAfest. Tot in 2008, dupa succesul din Romania, solista grupului, Anne Czichowsky a devenit laureata a concursului international de jazz vocal “Lady Summertime” in Finlanda, iar in aprilie 2009 a castigat locul doi la concursul international “Jazz Vocals” in Lituania. Anne si trupa sa revin in Romania, de acesta data cu inca o reusita: un nou album lansat in 2009, cu doar cateva luni inainte de EUROPAfest.

Concertul de marti, 12 mai, promite pe de o parte energia proaspata si spontaneitate, iar pe de alta un sound adanc si complex, diferit de tot ceea ce ati auzit pana acum.