Prima editie a Festivalului International de Film Timishort (Timisoara, 6 – 10 mai 2009) s-a incheiat duminica, dupa ce a adunat, in cinematografele Timis si Studio, precum si in Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” (pentru proiectii speciale), cateva mii de spectatori, atrasi de filmele „scurte si tari” din program.

Sambata seara a avut loc ceremonia de premiere, urmata de proiectia filmelor castigatoare. O parte dintre membrii juriului international al festivalului si dintre organizatori (membri ai Asociatiei Romane a Filmului Independent) au urcat pe scena de la Cinema Timis pentru a anunta si inmana premiile.

Trofeul Timishort pentru Cel mai bun film din competitie (in valoare de 2.000 de euro, acordati de Institutul Cultural Roman) a fost obtinut de coproductia Suedia – Germania Marea / Havet a tanarului regizor Jöns Jönsson. Iata care a fost motivatia juriului, citita pe scena de catre presedintele sau, cunoscutul cineast si scriitor Andrei Ujica: „Dorim sa elogiem forta subtila a mizanscenei, interpretarea sensibila a actritei principale si modul in care filmul abordeaza teme precum iubirea si imbatranirea. Filmul este silentios si puternic precum o maree indepartata”.

Premiul de regie a revenit documentaristului bulgar Ilian Metev pentru filmul sau Goleshevo. Cel care a dat glas motivatiei juriului a fost francezul Leo Soesante (selectioner „Semaine de la Critique” – Cannes, jurnalist si critic la „Les Inrockuptibles”): „Regizorul reuseste sa realizeze un documentar plin de umor si foarte personal. Principalul sau merit este faptul ca a transformat camera de filmat intr-un personaj invizibil, care exploreaza vietile locuitorilor satului cu o intelegere profunda”. Premiul, in valoare de 1.000 de euro, a fost acordat tot de Institutul Cultural Roman.

Premiul de scenariu (in valoare de 500 de euro, acordati de Asociatia Romana a Filmului Independent) a fost primit de studentul roman Tudor Jurgiu, scenaristul si regizorul scurtmetrajului Nunta lui Oli. Nadja Rademacher (directoarea Festivalului de Film Central si Est-european „goEast” din Wiesbaden, Germania) a citit motivatia juriului: „Filmul trateaza, cu subtilitate si claritate, probleme precum granitele dintre oameni, prapastia dintre generatii, absenta si singuratatea. Scenariul este atat de dens, incat izbuteste sa cuprinda intreaga lume intr-o incapere mica”.

Premiul pentru imagine (constand in 480 de metri de pelicula Super16 Kodak, cu procesare si transfer telecinema, oferiti de Kodak Cinelabs Romania) ajunge la Looi Wan Ping, directorul de imagine al filmului Negura / Haze (Singapore), semnat de Anthony Chen (cel care a primit distinctia din partea lui Paul Negoescu, director artistic al Timishort). Juriul a motivat: „Imaginea este in consonanta cu totul: atat titlul filmului, cat si atmosfera sa. Imaginile incetosate si fierbinti servesc intimitatea si volatilitatea povestii”.

Juriul a acordat doua premii speciale pentru film studentesc sau de debut (in valoare totala de 1.000 de euro, oferiti de Clubul Rotaract din Timisoara) scurtmetrajelor 12 note mai jos / 12 Toner Ned (Danemarca) de Andreas Koefoed („filmul spune povestea universala a unui copil inzestrat, care-si accepta soarta, despartindu-se de varsta sa angelica intr-un mod frumos si senin”) si Iubire pierduta / Love Lost (Singapore) de Leonard Lai Yok Wai („filmul se joaca, cu o ironie seaca, cu cliseele dragostei, dorintei si despartirii”).

Premiul publicului (constand in obiecte in valoare de 500 de euro), acordat de CineMagia, unul dintre partenerii media principali ai Timishort, si inmanat de cineastul si criticul de film Mihnea Columbeanu („Pitbull”), a fost decis dupa numararea si centralizarea voturilor exprimate de catre spectatori. El a revenit tot documentarului Goleshovo (Bulgaria – Marea Britanie) de Ilian Metev, care a intrunit astfel aprecierierile specialistilor si ale publicului larg.

Timishort va reveni anul viitor, cu alte scurtmetraje remarcabile si un program chiar mai atractiv decat cel al primei editii, promit organizatorii. Evenimentul este organizat de Asociatia Romana a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Primariei si Consiliului Local Timisoara.