Pianistul de origine romana, stabilit la New York, Lucian Ban revine la Bucuresti cu doua proiecte muzicale, ce vor incanta iubitorii muzicii de gen, pe 8 mai, la Green Hours, si pe 15 mai la Club Art Jazz din Bucuresti, informeaza Agerpres.

Primul proiect inspirat de celebrele Screen Tests ale lui Andy Warhol si numit Songs for Andy Warhol's Screen Tests va fi gazduit de Clubul Green Hours, deschis atat jazz-ului, cat si experimentelor artistice de tipul celor care au hranit avangarda newyorkeza a anilor 60, in mijlocul careia se afla si Andy Warhol Factory, studioul deschis al cunoscutului artist vizual.

Cele aproape 500 de teste filmate de Andy Warhol in anii 60-70 aveau in centrul lor persoane din anturajul artistului, printre care si cele cunoscute drept "Andy Warhol Superstars" - actori, dansatori, regizori, cantareti. Screen Test-urile au inspirat mai multe proiecte muzicale, perioada in care ele erau filmate fiind aceea in care s-au nascut si grupurile Velvet Underground si Nico (Lou Reed si Nico numarandu-se printre cei filmati de Warhol).

Lucian Ban a fost inspirat de o selectie din screen-test-urile filmate de celebrul artist american si a generat proiectul Songs for Andy Warhol's Screen Tests pentru care colaboreaza cu "copilul teribil" al muzicii electronice autohtone - Silent Strike - cu reputatul chitarist Sorin Romanescu si VJ-ul Dan Basu.

Muzica electronica, ambientala, IDM-ul si acordurile de jazz isi dau mana intr-o combinatie neasteptata, ce devine un posibil soundtrack pentru screen-test-urile lui Andy Warhol.

Cel de-al doilea concert, avandu-l in centrul sau pe Lucian Ban, este o mostra de Chamber Jazz, reunind doi dintre cei mai buni muzicieni romani de jazz - saxofonistul Cristian Soleanu si chitaristul Sorin Romanescu. Gen cu totul unic in istoria jazz-ului, presupunand o buna comunicare intre muzicieni si un sound intim, acustic, care atrage nu prin forta sunetului, ci prin melodicitate, chamber jazz-ul este o experienta muzicala putin practicata pe scena de gen de la noi.