Tenorul spaniol Jose Carreras se retrage din activitatea concertistica. Carreras, fost membru al celui mai celebru trio din istoria operei, "Trei tenori", impreuna cu regretatul Luciano Pavarotti si cu compatriotul sau Placido Domingo a anuntat intr-un interviu publicat in editia de vineri a cotidianului britanic The Times ca se retrage de pe scena lirica.

Tenorul ajuns la varsta de 62 de ani, a iesit invingator din lupta impotriva leucemiei, a declarat pentru Times ca nu mai poate sa satisfaca exigentele extenuante pe care le implica rolurile de opera. "Daca pot face fata recitalurilor, adaptand repertoriul necesitatilor mele, atunci nu este nicio problema, mi-e suficient", a declarat el. "Dar in ceea ce priveste operele, in absenta unor circumstante favorabile, cariera mea s-a terminat", a adaugat el.

Dupa decesul lui Pavarotti ca urmare a unui cancer la pancreas, in septembrie 2007 si retragerea lui Jose Carreras, Placido Domingo ramane singurul membru inca activ pe scena lirica din celebrul trio, scrie publicatia. "Eram, fara a fi infumurati, tenorii cei mai celebri ai momentului", isi aminteste cu nostalgie Jose Carreras.

Originar din Catalonia, Jose Carreras este unul dintre cei mai proeminenti cantareti de opera ai generatiei sale, cariera sa cuprinzand peste 60 de roluri interpretate pe diferite scene muzicale ale lumii, printre care Milano ("Un Ballo in Maschera", 1975), New York ("Tosca", 1974), Opera din San Francisco ("La Boheme", 1973), Viena ("Rigoletto", 1974), Londra ("La Traviata", 1974), Munchen ("Tosca", 1974), Chicago ("Un Ballo in Maschera", 1976) si Verona ("Carmen", 1984).

Carreras a avut si o intensa activitate discografica: a lansat nu mai putin de 150 de inregistrari, printre care se numara si 50 de opere complete, fiind premiat, de-a lungul timpului, cu numeroase discuri de aur si platina. Jose Carreras, alaturi de Placido Domingo si Luciano Pavarotti, a dobandit recunoastere mondiala datorita celebrei serii de concerte "Cei trei tenori", inceputa in 1990 si continuata pana in 2003.