Expozitie de arta crestina romaneasca la Praga

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2009, 13:13 Actualitate | Cultură

Sufletele dreptilor în mâna lui Dumnezeu, Elena Murariu
Foto: ICR
Expozitia „Arta crestina romaneasca” va fi vernisata pe 12 mai in Galeria Institutului Cultural Roman din Praga. Lucrarile artistilor iconari Elena Murariu, Maria Elisabeta Bonef, Sorin Efros, Otilia Goergeta Efros, Ana Ilie, Mirela Leahu, Alexandru Nicolau, Claudiu Opaina vor fi prezentate de profesor universitar Mihaela Palade, curatorul expozitiei.

Expozitia de arta crestina contemporana include lucrari cu tematica religioasa create prin diferite tehnici si pe diferite materiale-suport: icoane tempera pe lemn, lucrari de grafica religioasa, icoane pe sticla, icoane de lemn, marmura si mozaic, icoane pe pergament.
Expozitia este insotita de filmul documentar „Arta smeritului iconar” semnat de Anca Filoteanu, realizator si producator, film consacrat artei iconografice romanesti si artistilor iconari.

„Icoanele sunt frumoase, nu pentru ca exprima frumusetile acestei lumi, ci pentru ca le transfigureaza, ele trimit catre frumusetea lumii divine, fara a anula frumusetea acestei lumi create, nu anuleaza natura, creatia in ansamblul ei, dar nici nu i se inchina ei. Icoana si-a formulat un limbaj propriu de exprimare artistica, delimitandu-se de arta cu tematica religioasa, dar realizata realist”, declara prof. Mihaela Palade.

„Inca mai mult decat arta profana, arta iconarului cere nu numai maiestrie si talent, ci si inspiratie – har de la Duhul Sfant. Curatata de tot ce poate fi personal si redusa la esenta, icoana este menita ochiului duhovnicesc ca o imagine a lumii nevazute, a lumii din cer. Arta iconarului reflecta nu problemele vietii, ci raspunsul crestinesc in fata acestora: nu suferinta martirului intru credinta, ci rabdarea cu care omul pe calea sfinteniei accepta si implineste, cu supunere, cu bucurie, vointa lui Dumnezeu”, spune Anca Filoteanu, producatoarea filmului documentar „Arta smeritului iconar”.


Citeste mai multe despre   
























[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

917 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri