Cea de-a treia editie a Festivalului de Teatru EuroArt, a debutat duminica seara, 3 mai, pe scena mare a Teatrului ˝Luceafarul˝ din Iasi. Timp de o saptamana, pana pe 10 mai, trupe din intreaga tara vor evolua in fata publicului iesean in opt spectacole de cea mai buna calitate. Spectacolul de debut al festivalului a fost o reprezentatie-manifest pe tema statutului actorului in vremurile noastre, prin textul "Actorul" semnat de Mircea Dinescu, in interpretarea lui Mihai Malaimare si Mircea Tiberian.

Programul Festivalului EuroArt 2009 este completat de spectacole prezentate de Teatrele Masca, Odeon si ˝Nottara˝ din Bucuresti, ˝Maria Filotti˝ din Braila, ˝George Ciprian˝ din Buzau, ˝Andrei Muresanu˝ din Sf Gheorghe, Teatru-74 din Tg Mures si Ateneul Tatarasi.

˝Desi este o editie de criza, EuroArt Iasi incearca sa transforme acest handicap intr-un avantaj si asta in primul rind pentru spectatorul care iubeste teatrul. Am ales productii de calitate, care ilustreaza gama variata a comicului, de la cel de tip clasic, la tragi-comedie, grotesc, ironic, parodic, umor negru, cinic. Intentia este ca pe calea teatrului sa mai uitam de austeritate˝, precizeaza selectionerul prezentei editii, criticul de teatru Oltita Cintec pentru siteul infoiasi.ro.

Iubitorii comediei romanesti clasice se vor putea delecta cu GAITELE lui Al Kiritescu (Teatrul Odeon Bucuresti, regia Al Dabija, cu Dorina Lazar intr-unul din rolurile principale), iar cei ai comediei clasice universal vor vedea HANGITA de Carlo Goldoni, cu echipa Teatrului ˝Nottara˝ Bucuresti.

Talentatul regizor Radu Afrim va fi prezent la EuroArt Iasi cu doua productii: OMUL PERNA (Teatrul ˝Maria Filotti˝ Braila, spectacolul nominalizat la Premiul UNITER 2009 pentru cel mai bun spectacol) si LUCIA PATINEAZA ( Teatrul ˝Andrei Muresanu˝ Sf. Gheorghe, conceput pentru un patinoar artificial instalat in scena, pe care personajele evolueaza).

Textul SIRENA sI VICTORIA al autorului contemporan de mare succes, Al Galin, va fi interpretat de un trio actoricesc redutabil: Diana Lupescu, Valeria si Virgil Ogasanu, sub emblema Teatrului ˝George Ciprian˝ din Buzau.

Compania independenta Teatru-74 din Tg Mures joaca EDEN de Eugen O΄Brien, cu Nicu Mihoc si Serenela Muresan, un spectacol inclus si in editia 2008 a Festivalului National de Teatru Bucuresti. ISTORIA UNUI CAL (Ateneul Tatarasi) este un spectacol recomandat de Adi Afteni.

Toate reprezentatiile sint programate la ora 19, la Teatrul ˝Luceafarul˝, costul unui bilet fiind de 10 lei.