Realizatorii ultimei ecranizari dupa Dan Brown, "Angels & Demons", au creat o versiune digitala a Vaticanului cu ajutorul a mii de fotografii, dupa ce dioceza Romei a interzis accesul echipei de filmare in statul papal si in toate bisericile din Roma, pe motiv ca filmul ar aduce "prejudicii sentimentelor religioase" si reprezinta "o ofensa adusa lui Dumnezeu".

Intr-o operatiune "sub acoperire", realizatorii au reusit sa redea detaliile cele mai importante din orasul Sfantului Scaun, unde are loc cea mai mare parte din actiunea filmului. "Interdictia ne-a dat multa bataie de cap", a declarat Ryan Cook, seful echipei de efecte speciale, pentru revista de film Ciak, citata de The Telegraph. "Cateva saptamani, membri ai echipei s-au amestecat cu turistii si au facut mii de fotografii si filmulete", cu ajutorul carora specialistii in efecte digitale au recreat statui impozante, coloane sau monumente. In Piata San Pietro, "o multime virtuala de turisti admira, se plimba, aplauda sau isi scarpina nasul", descrie Cook.

In plus, intr-un studio din Los Angeles a fost construit un model la scara redusa al Vaticanului. Pentru alte scene de interior, echipa s-a folosit de salile grandioase si de scarile impozante ale fostului palat regal din Caserta, langa Napoli.

Thrillerul, care are premiera chiar la Roma, pe 4 mai, il are ca protagonist pe Tom Hanks, care reia personajul Robert Langdon din controversata ecranizare Codul lui Da Vinci, in regia lui Ron Howard. De aceasta data, Langdon trebuie sa dejoace un complot de distrugere a Vaticanului.

Biserica Catolica le-a interzis producatorilor Angels & Demons sa filmeze in Vatican si in toate bisericile din Roma, dupa ce cartea si filmul "Codul lui Da Vinci" au sugerat ideea ca Iisus Hristos s-ar fi insurat cu Maria Magdalena si ar fi avut descendenti. Arhiepiscopul Velasio de Paolis, seful Prefecturii Vaticanului pe Probleme Economice, a declarat ca Dan Brown "a interpretat gresit evangheliile, pentru a otravi credinta. Ar fi inacceptabil sa lasam bisericile sa devina platou de filmare, astfel incat romanele sale blasfematoare sa fie transformate in filme mincinoase in numele banilor".

Parintele Marco Fibbi, purtatorul de cuvant al diocezei Romei, a prezentat alte argumente: "Normal ca in general citim scenariul, dar de data aceasta nu a fost nevoie. Numele Dan Brown a fost destul".

Angels & Demons este regizat de acelasi Ron Howard. Publicat inaintea Codului lui Da Vinci, romanul are in centrul actiunii societatea secreta a "Iluminatilor", care incearca sa distruga Vaticanul si papalitatea.

Scenele-cheie se desfasoara in statul Sfantului Scaun si in doua biserici din Roma, Santa Maria del Popolo si Santa Maria della Vittoria. In ambele bisericii, cardinali si preoti sunt mutilati cu simboluri misterioase. Parintele Antonio Truda, parohul Santa Maria del Popolo, a spus ca "nici nu intra in discutie" sa permita filmarea unor astfel de scene in biserica. "Este destul de rau ca a trebuit sa auzim ca ghizii le explica scenele acestea turistilor".