Constatand incalcarea regulamentului de inscriere in concurs in cazul a doua piese nominalizate in Selectia finala, Juriul Concursului UNITER "Cea mai buna piesa de teatru romaneasca a anului 2008", compus din Sanda Manu, regizor, Alice Georgescu, critic de teatru, Ion Cocora, critic de teatru, in acord cu conducerea executiva a UNITER, a decis sa revina asupra deciziei sale din data de 31 martie.

Verificand sesizarile primite si constatand intemeiate elementele sesizate, Juriul a decis ca piesele Natura moarta cu nepot obez de Ion Sapdaru si YouTube de Viorel Cojanu sa fie descalificate din concurs, ambele fiind facute publice inainte de inscrierea la concurs, prin publicare si, respectiv, reprezentare. Piesa Natura moarta cu nepot obez a fost publicata in revista Stare de urgenta, in 8 decembrie 2008, format pe hartie si on line (pt. conf. www.staredeurgenta.wordpress.com2008), iar piesa YouTube a fost publicata fragmentar pe internet si reprezentata intr-un spectacol-lectura la Bursa de texte Dramafest, Tg. Mures, octombrie 2008 (pt.conf. www.atelier.liternet.ro si www.regizorcautpiesa.ro ). Inscrierea pieselor la Concursul UNITER s-a facut in perioada 15 noiembrie 2008-15 ianuarie 2009). Anuntul de inscriere la concurs, in aceeasi termeni de 16 editii, precizeaza ca nu se primesc in concurs piese publicate sau reprezentate.

Cu tristete si dezamagire fata de inca o dovada a lipsei de respect pentru reguli, pentru rigoare si loialitate, a neputintei de asumare responsabila a unor reguli impuse in deplina libertate si consens, comunicam actuala Selectie finala a Concursului

Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2008:

- Orient Expresso de Radu Macrinici

- Ziua perfecta de Antoaneta Zaharia

- Moartea pentru patrie de Mihai Ignat

- Aeroport de Stefan Caraman

Dintre acestea, Juriul a hotarat sa desemneze castigatoare piesa: Ziua perfecta de Antoaneta Zaharia. Programul Piesa Anului se desfasoara anual sub egida si cu sprijinul Casei Regale a Romaniei.

Premiul va fi oferit in seara Galei Premiilor UNITER din 27 aprilie a.c. iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa castigatoare.