De pe Zidul Berlinului a fost sters unul dintre cele mai cunoscute graffiti, care reprezenta sarutul din 1979 dintre fostul secretar general al PC al URSS, Leonid Brejnev, si liderul Republicii Democrate Germane, Erich Honecker, informeaza Der Spiegel. Artistul care a realizat lucrarea este furios, insa spune ca o va reface.

Stergerea desenului, intitulat "Doamne! Ajuta-ma sa supravietuiesc acestei iubiri ucigase", face parte dintr-o ampla actiune de restaurare a Zidului, expus de zeci de ani la intemperii si poluare. Obrajii celor doi lideri, inca roz in anii 90, erau in 2009 palizi si acoperiti cu alte desene.

Pictorul rus Dmitri Vrubel, autorul desenului, a declarat ca a fost uluit sa vada bucata de zid stearsa si considera ca actiunea autoritatilor germane constituie o incalcare a drepturilor sale de autor.

Conducerea galeriei de arta East Side Gallery (portiunea din zid cea mai vizitata de turisti) declara ca toti pictorii care au participat la acoperirea Zidului cu graffiti au fost anuntati ca lucrarile lor ar putea fi sterse in cadrul restaurarii. Ulterior, s-a decis ca zidul trebuie restaurat complet. Astfel, toate lucrarile vor fi sterse, zidul restaurat, apoi artistii vor fi chemati sa isi refaca desenele.

Si lui Vrubel i s-a propus sa revina la Berlin pentru a desena un graffiti identic, iar galeria i-a trimis un cec in valoare de 3000 de euro drept compensatie pentru pictura stearsa. "De ce 3000 si nu 30.000 sau 300?", a comentat pictorul, care sustine ca a fost atentionat doar in legatura cu mici lucrari de cosmetizare, nu de stergerea totala a desenului.

In opinia lui Vrubel, un nou desen nu ar mai avea nimic comun cu renumitul "sarut dintre Brejnev si Honecker", reprodus pe mii de pliante, fotografii, vederi, cani sau farfurii vandute la Berlin. "Nu am vazut niciodata vreun cent din profituri", se plange artistul rus.

Renumitele graffiti au fost realizate in 1990 de 118 pictori din 22 de tari. Anul acesta, Germania aniverseaza 20 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului.