Pe 1 aprilie debuteaza cea de-a treia editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT. Timp de cinci zile, Cinematograful Scala, Cinemateca Eforie si Orange Concept Store vor fi animate de filme, cineasti si cinefili indragostiti de scurt metraj.

Anul acesta, cele 25 de filme din Competitia festivalului, selectionate de criticul de film Andrei Gorzo dintr-un total de 600 de titluri inscrise in preselectie, vor fi jurizate de sapte profesionisti din domeniu. Juriul NexT 2009 este format din Nikolaj Nikitin (Delegatul Festivalului de film de la Berlin pentru tarile Europei Centrale), Frank Albers (Director de programe culturale si artistice in cadrul Robert Bosch Stiftung, Germania), Stefan Arsenijevic (regizor, Serbia), Catalin Cristutiu (monteur, Romania), Christoffer Olofsson (Director de programe al Festivalului International de Scurt Metraj Uppsala, Suedia), Jean-Yves Roubin (producator a carui filmografie include Visele unei femei de serviciu, castigatorul Trofeului NexT 2008) si Riina Sildos (unul dintre fondatorii Festivalului Black Nights din Tallinn, Estonia).

Cei sapte membri ai Juriului vor acorda premiile festivalului: Trofeul NexT, in valoare de 4.000 euro, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie, in valoare de 2.000 euro, Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora, in valoare de 2.000 euro – premii oferite de Institutul Cultural Roman si premiul pentru Cel mai bun film romanesc din Competitia NexT – care consta in servicii de post productie DI in valoare de 3.500 Euro oferite de Abis Studio.

Pe langa cele 120 de titluri incluse in programul festivalului, NexT ofera tinerilor cineasti, in perioada 2 - 4 aprilie, la Orange Concept Store, o serie de intalniri cu regizori, scenaristi, producatori si alti profesionisti din domeniu, in cadrul seminariilor NexT.

Joi, 2 aprilie, de la ora 11.00, in cadrul Seminarului de regie, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Stefan Arsenijevic si Nadejda Koseva isi vor expune ideile, experientele si parerile acumulate pana acum de-a lungul carierei. De la ora 13:00, in cadrul Seminarului de sound-design vor fi invitati Carole Godfroid si Gérard Rousseau (Studio l’Equipe, Bruxelles), alaturi de Gabor Erdelyi si Tamas Szekeli (recent premiati la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru coloana sonora a filmului Katalin Varga).

Vineri, 3 aprilie, primul seminar al zilei, Discovering New Talents, ii reuneste la Orange Concept Store pe Tom Luddy, Stefanie Roeders, Nicki Nikitin, Lucie Kalmar, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez, Alessandro Marcionni, Christoffer Olofsson.

Tom Luddy, invitatul special al NexT-ului din acest an, co-fondatorul Festivalului de Film de la Telluride, va sustine un seminar special, in aceeasi zi, intitulat Experienta Telluride. El va impartasi publicului din secretele, reusitele si problemele organizarii celebrului festival american de-a lungul a 35 de ani. Din 1979, Tom Luddy este, de asemenea, si producator executiv al American Zoetrope, colaborand cu Francis Ford Coppola si George Lucas. Din filmografia sa de producator fac parte titluri precum Mishima (in regia lui Paul Schrader), Tough Guys Don’t Dance (scris si regizat de Norman Mailer) sau Barfly (avandu-i in distributie pe Mickey Rourke si Faye Dunaway).

Co-productia de film este si ea vizata in cadrul unui seminar NexT la care vor participa Frank Albers, Renate Roginas, Riina Sildos, Daniel Mitulescu si Jean-Yves Roubin.

Seria de seminarii se va incheia sambata cu un Seminar de scenaristica, sustinut de Razvan Radulescu si Tudor Voican, urmat de un Seminar Media Desk, in care Vladimir Simon, Valentina Miu si Eugen Cadaru vor prezenta oportunitatile de finantare MEDIA.

Filmelor si seminariilor NexT li s-a alaturat in acest an un concurs original, Brico Contest. Astfel, atmosfera din foaierul cinematografului Scala va fi personalizata de obiectele imaginate si mestesugite de iubitorii NexT-ului, plecand de la elementele vizuale create de graficianul Matei Branea pentru campania de promovare a celei de-a treia editii. De asemenea, tot in foaierul de la cinema Scala, fanii festivalului vor putea achizitiona obiecte hand-made marca NexT, fabricate de studenti la Arte Plastice si alti tineri artisti indragostiti de festival.

Ajuns la cea de-a treia editie, Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT este creat in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound designer-ului Andrei Toncu, ucisi intr-un accident de masina, in vara anului 2006. Ziua de sambata, 4 aprilie, le este dedicata, in programul festivalului fiind incluse majoritatea filmelor semnate de Cristi si Andrei. Nu ezitati sa (re)vedeti filme precum California Dreamin’ (nesfarsit), Marilena de la P7, Poveste la scara C, Mihai si Cristina, Lampa cu caciula sau sa vedeti in premiera in Romania un lung metraj a carui coloana sonora poarta semnatura lui Andrei – To Kill a Killer.

Festivalul NexT este organizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si este sustinut de Institutul Cultural Roman, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs Romania, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Stella Artois, IRIS S.A – distribuitor autorizat Apple, Ambasada Frantei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.