Capitala suedeza gazduieste in perioada 3 – 5 aprilie cea de-a treia editie a Zilelor Filmului Romanesc. Desfasurat la cinematograful Zita din centrul capitalei suedeze, festivalul din acest an propune publicului suedez o abordare tematica si ludica ce porneste de la metafora vampirului ratacitor intre lumi si se articuleaza in jurul notiunilor de teritorialitate si transgresiune.

Fiecare zi a programului festivalului este consacrata unui personaj descris de actiuni de tip transgresiv la adresa status quo-ului: transferul fraudulos intre lumi („vampiri”), incalcarea unor legi („infractori”), rescrierea unor norme sociale („femei dure”/„feministe”). Festivalul este organizat in parteneriat cu ABF Stockholm, Cinemateca din Stockholm, Institutul Goethe, Festivalul de film documentar Tempo si cinematograful Zita Folkets Bio.

Selectia filmelor a fost realizata de catre criticul de film Adina Bradeanu (Marea Britanie). Programul include filme documentare si de fictiune, precum si cateva productii realizate in genuri mixte precum docu-drama sau docu-fictiunea. Filmele vorbesc despre mobilitate, transfer, invazie si implica un dialog intre contexte sau medii diferite: scena/ecran, literatura/cinema, fapt real/fictiune, istorie/mit.

Trei dintre filmele prezentate sunt semnate de regizoare de origine romana stabilite in strainatate - Irene Lusztig (Reconstruction, SUA, 2001), Therese Shechter (I Was A Teenage Feminist, Canada, SUA, 2005) si Pola Rapaport (Writer of O, SUA/Franta, 2004), ale caror biografii de familie atesta istoria traumatica a emigratiei evreiesti dinspre Romania in timpul regimului comunist. Regizoarea Irene Lusztig este invitata festivalului pentru o conversatie pe marginea filmului Reconstruction, care rescrie povestea jafului din 1959 de la Banca Nationala a Romaniei, concentrandu-se pe portretul singurei femei implicate in evenimente – Monica Sevianu, bunica materna a regizoarei.

Tema transgresiunii va fi dezvoltata pe parcursul festivalului printr-un numar de seminarii si conversatii informale programate in prelungirea proiectiilor de film. Sambata 4 aprilie documentarul lui Florin Iepan Bela Lugosi, Vampirul cazut va fi urmat de o dezbatere pe tema mitului lui Dracula - A Bite of Dracula: The Vampire Like a Red Snowball - intre scriitoarea britanica de origine sarba Vesna Goldsworthy, cercetatorul suedez Mattias Fyhr si criticul de film Adina Bradeanu. Duminica 5 aprilie, proiectia filmului I Was A Teenage Feminist va continua cu o discutie pe tema feminismului ca miscare politica cu o istorie exceptionala de rescriere a imaginii si drepturilor femeilor, acum in vizibil declin din cauza unei aparente „indepliniri a mandatului” de catre feminismul militant (Having It All: Bye-Bye/Buy-Buy, Feminism?). Perspectiva va fi una comparativa, plasand feminismul romanesc in dialog cu experienta feminista nord-americana si suedeza. Vor participa socioloaga Laura Grünberg din Romania si teoreticienele suedeze Katarina Bivald si Sofia Karlsson.

Programul proiectiilor:

Vineri 3 aprilie

16.00 Bahrtalo! (Good Luck!), regia Robert Lakatos, 80 min

18.00 Reconstruction, regia Irene Lusztig, 90 min

Q&A cu Irene Lusztig si Adina Bradeanu (in limba engleza)

20.30 Based on a True Story, regia Walter Stokman, 75 min

Sambata 4 aprilie

15.30 Bela Lugosi, vampirul cazut, regia Florin Iepan, 52 min

16.30 Discutie: A Bite of Dracula: The Vampire Like A Red Snowball

Participa: Vesna Goldsworhty, Adina Bradeanu, Mattias Fyhr (in limba engleza)

18.00 Gratian, regia Thomas Ciulei, 45 min

In Search of Dracula, regia Calvin Floyd, 81 min

Introducere de Mattias Fyhr

20.30 Dracula: Pages from a Virgin´s Diary, regia Guy Maddin, 73 min

Duminica 5 aprilie

15.30 I Was A Teenage Feminist, regia Therese Shechter, 62 min

16.45 Discutie: Having It All: Bye-Bye/Buy-Buy, Feminism?

Participa: Katarina Bivald, Laura Grünberg, Sofia Karlsson, (in limba engleza)

18.00 Joi, regia Hadrian Marcu, 30 min

Writer of O, regia Pola Rapaport, 80 min

20.00 My Mother, My Bride and I, regia Hans Steinbichler, 95 min

Proiectiile sunt in limba engleza sau cu subtitrare in engleza.

In continuarea Zilelor Filmului Romanesc, Institutul Cultural Roman va gazdui, in data de 6 aprilie, o conferinta a Vesnei Goldsworthy cu titlul Imagining Romania, urmata de un dialog al autoarei cu scriitorul suedez Steve Sem-Sandberg - primul laureat al Premiului Marin Sorescu, decernat de ICR Stockholm – pe tema ideii de stereotipuri nationale, cu o atentie speciala asupra dinamicii acestor mitologii in lumea contemporana. Moderatorul discutiei va fi scriitorul, traducatorul si editorul suedez Jonas Ellerström, informeaza ICR.