Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia lanseaza miercuri, 25 martie, lucrarea „Annuario dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia” la cel mai prestigios for academic al Venetiei, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti. Prezentandu-se sub forma unui impozant volum (605 pagini), „Annuario dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia” este tiparit, pentru prima oara de la aparitia sa, la Editura Academiei Romane, intrand astfel in circuitul publicatiilor stiintifice ale celui mai important for academic din Romania.

Totodata, publicatia a aparut sub egida unui comitet de onoare permanent, din care au acceptat sa faca parte cunoscute personalitati din Romania si Italia: Cesare Alzati (Universitatea Catolica din Milano), Mircea Anghelescu (Universitatea din Bucuresti), Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Romane, Smaranda Bratu Elian (Universitatea din Bucuresti), Ion Bulei (Universitatea din Bucuresti), Doina Condrea Derer (Universitatea din Bucuresti), Dan Haulica, membru corespondent al Academiei Romane, prof. arh. Nicolae Lascu (Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”), Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa), Giuseppe Pavanello (Fundatia “Giorgio Cini” din Venetia, Universitatea din Trieste), Ioan-Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Romane (Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca), Lorenzo Renzi (Universitatea din Padova), Marius Sala, vicepresedintele Academiei Romane, Bianca Valota (Universitatea din Milano),

Actualul numar din „Anuarul” Institutului Roman de la Venetia a fost ingrijit de un colegiu de redactie alcatuit din asist. univ. drd. Corina Gabriela Badelita, drd. Alexandru Cristian Damian si dr. Monica Joita.

Potrivit IRCCU, publicatia cuprinde valoroase contributii, in varii limbi de circulatie internationala, in domenii precum istorie, literatura, lingvistica, istoria artei, arhitectura, stiintele educatiei etc., printre autori numarandu-se atat colaboratori traditionali si nume recunoscute in mediul stiintific si academic din Romania si Italia, cat si tineri cercetatori, multi dintre ei fosti bursieri „Nicolae Iorga” si „Vasile Parvan” ai statului roman.

Totodata, volumul beneficiaza de o introducere semnata de acad. Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Romane si de o prefata semnata de dr. Monica Joita, directorul interimar al Institutului de la Venetia, cuvantul de salut catre cititori fiid adresat de insusi Massimo Cacciari, primarul Venetiei.

Cu prilejul evenimentului vor lua cuvantul pentru a prezenta diversele sectiuni ale volumului: Gianfranco Giraudo de la Universitatea Ca’Foscari, Afrodita Carmen Cionchin de la Universitatea din Padova, Irina Baldescu si Alexandru Cristian Damian, fosti bursieri ai statului roman in Italia, Graziana Battistella, fosta studenta a lectoratului de limba, literatura si cultura romana de la Venetia si Francesco Vignoli de la Baroul din Milano.