Pentru a marca implinirea a optzeci de ani de la nasterea celebrei soprane Magda Ianculescu (30 martie 1929 - 16 martie 1995), Opera Nationala Bucuresti va oferi publicului un spectacol omagial cu „Il Barbiere di Siviglia” („Barbierul din Sevilla”), de Gioachino Rossini.

Potrivit organizatorilor, alegerea acestui titlu nu este deloc intamplatoare: imediat ce a absolvit studiile Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, Magda Ianculescu a fost angajata la Teatrul de Opera si Balet din capitala, unde a debutat in rolul Rosinei din „Barbierul din Sevilla”, rol ce va ramane unul dintre succesele permanente ale carierei sale.

Spectacolul omagial va avea loc joi, 26 martie, de la ora 18.30, si se va desfasura sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorascu. Distributia ii va reuni pe artistii: Adrian Marcan (Opera Brasov), Darius Coltan (Cluj), Mihnea Lamatic, Pompeiu Harasteanu, Vasile Chisiu, Adriana Alexandru, Ionut Gavrila (debut). Rolul Rosinei va fi interpretat de soprana Mihaela Stanciu, fosta eleva a Magdei Ianculescu. Alaturi de solisti, isi vor da concursul orchestra si corul ONB, pregatit de maestrul Stelian Olariu.

De asemenea, prima editie a Concursului International de Canto „Maestrii artei lirice”, organizat de Opera Nationala Bucuresti in perioada 24-29 martie, va fi dedicata sopranei Magda Ianculescu. Fiecare editie a competitiei va fi inchinata unui alt artist de renume al scenei lirice romanesti.

Magda Ianculescu si-a dovedit maiestria artistica interpretand un vast repertoriu pe scenele nationale si internationale, numarandu-se astfel printre personalitatile marcante ale celei de-a doua jumatati a secolului XX. A cantat alaturi de orchestre renumite din Belgia, Italia, Rusia, Franta, Cehoslovacia, Iugoslavia etc., avand un repertoriu divers - de la opereta vieneza, la opera contemporana romaneasca – peste 35 de roluri principale, din care mentionam: Norina din “Don Pasquale” (Gaetano Donizetti), Donna Elvira din “Don Giovanni”, Blonda din “Rapirea din Serai”, Suzana din “Nunta lui Figaro” (W. A. Mozart), Gilda din “Rigoletto” si Violetta din “La Traviata” (Giuseppe Verdi). Intre 1953–1955 a fost laureata a Concursurilor internationale de canto din Bucuresti, Praga si Varsovia, care au impus-o definitiv ca una din cele mai valoroase soprane ale timpului. Intre 1969 – 1977 a fost profesor la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, sub coordonarea sa formandu-se multe voci importante ale teatrului liric romanesc.

Continuand astfel misiunea de “formator” asumata de Magda Ianculescu, competitia organizata de Opera Nationala Bucuresti are ca obiectiv descoperirea si lansarea celor mai valorosi cantareti ai tinerei generatii. Se pot inscrie la concurs voci din toate categoriile, solisti sau coristi din institutiile muzicale, studenti ai institutelor superioare de muzica, tinere talente cu pregatire profesionala din Romania si din strainatate, se arata in comunicatul ONB. Sunt admisi concurentii cu varste cuprinse intre 20 si 32 de ani (impliniti pana in data de 31 martie 2009).

Din juriul concursului vor face parte personalitati ale artei lirice, dirijori, muzicologi, reprezentanti ai teatrelor de opera: Luminita Arvunescu, Eleonora Enachescu, Luminita Constantinescu, Mihai Cosma, Victor Dumanescu, Constantin Gabor, Catalin Ionescu-Arbore, Carol Litvin, Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Costin Popa, Maria Slatinaru Nistor, Ionel Voineag, Nicolae Goga (observator din partea Fundatiei „Magda Ianculescu”). Presedintele juriului va fi muzicologul Grigore Constantinescu.

Competitia va cuprinde doua etape eliminatorii (cu acompaniament de pian), desfasurate in Foaierul galben al ONB, si etapa finala (cu acompaniament de orchestra, sub bagheta dirijorului Victor Dumanescu), organizata in sala de spectacole a ONB. Decernarea premiilor si Concertul laureatilor vor avea loc duminica, 29 martie, in sala Operei Nationale Bucuresti, informeaza organizatorii.