Festivalul Francofoniei 2009 de la Lisabona consacra culturii romane o serata specifica sambata, 21 martie. Doua evenimente organizate sub egida ICR vor constitui participarea romaneasca in cadrul festivalului: o expozitie de grafica religioasa a pictoritei Elena Murariu si concertul de jazz al grupului Emy Dragoi Quintet / Jazz Hot Club Romania.

Potrivit ICR, cele doua actiuni sunt o excelenta promovare a culturii romanesti prin doua dintre aspectele sale: arta grafica religioasa ortodoxa si jazz, manifestarea fiind una dintre cele mai vizibile in cadrul festivalului.

Cetatenii Paradisului este, in conceptia artistei plastice Elena Murariu, o expozitie despre sufletul fiecaruia dintre noi si o chemare spre desavarsire spirituala si bucurie. Organizata in perioada pre-pascala, invita iubitorii de lumina spre a inainta pe calea purificarii spirituale, spre a medita si a se bucura de vestea Invierii. Desenele-icoane transpun insemnarile unor meditatii pe teme crestine, schite de praznicare, chipuri de sfinti, propuneri de izvoade, notatii documentare ca in caietele vechilor pictori-iconari medievali.

Temele abordate sunt: Nasterea, Invierea, Schimbarea la fata, Scara lui Iacov, Scara virtutilor, Pilda celor zece fecioare. Sunt zugraviti Maica Domnului, sfintii Petru si Pavel, sfantul Gheorghe, sfantul Serafim de Sarov, sfantul Vincentiu, sfintii Brancoveni, sfantul Dionisie (Denis). Unele desene-icoane sunt realizate pe coli ce amintesc de pretiosul pergament patinat de veacuri. Altele se desfasoara pe albul imaculat al foii, acesta fiind ca o oglinda luminoasa. Majoritatea lucrarilor sunt aproape monocrome, denota austeritate si sugereaza nevoia de postire a ochiului. In desene se simt ecourile miniaturilor sinaite, picturilor din catacombele Romei, ale caietelor de modele ale pictorilor din vechime, dar toate aceste influente sunt temperate si puse sa lucreze intr-un sens nou.

Crestinul iubitor de frumos se va bucura regasind in lucrarile Elenei Murariu asezarea sensurilor si formelor cernute de veacuri intr-o forma care arata Apa Vie a izvoarelor artei crestine.

Participarea romaneasca este intregita de recitalul trupei Emy Dragoi / Jazz Hot ClubRomania, invitata sa concerteze in cadrul galei de inchidere a Festivalului. Acesta va fi un moment muzical deosebit, in primul rand prin semnificatia pe care o are in festival (are onoarea de a inchide acest eveniment) iar in al doilea rand prin faptul ca, datorita compozitiei sale franco-romane este o frumoasa dovada a colaborarii muzicale intre cele doua natiuni latine.

Emy Dragoi este considerat unul dintre cei mai buni acordeonisti de jazz ai momentului, „un virtuoz care imbina magistral inteligenta cu intuitia, talentul exceptional cu fantezia si stiinta muzicala. Repertoriul sau este extrem de bogat, de la folclorul diverselor popoare, la muzica clasica si fuziunea jazz-rock.” In anul 2005 a fost declarat " Artistul anului " in Franta. Ca propagator al valentelor artistice ale instrumentului sau de electiune, Emy Dragoi a initiat un Festival de tinuta internationala, inititulat Nopti albe de acordeon, ce se desfasoara la Bucuresti.

Emy Dragoi Quintet / Jazz Hot Club Romania ii mai are in componenta pe doi cunoscuti ghitaristi francezi (Cristophe Lartilleux si Philippe Roger), un tambalist de origine romana (Constantin Lacatus), si un contrabasist venezuelean (Juan Jiménez). Dialogul dintre instrumente ii ofera artistului posibilitatea de a-si pune in valoare virtuozitatea, dar si capacitatea remarcabila de a improviza. In plus, cooptarea unui tambalist in grup ii confera acestuia o savoare cu marcante accente romanesti.

In afara de concertul din cadrul Francofoniei, Emy Dragoi va mai prezenta un spectacol in data de 20 martie 2009, la clubul Onda Jazz, alaturi de tambalistul Constantin Lacatus in formula Duo Emy Dragoi. Propunerea muzicala este de jazz manouche: Stéphane Grappelli, Django Reinhart, Astor Piazzola, jazz romanesc si compozitii proprii.

Prezenta romaneasca incheie aceasta editie a Festivalului Francofoniei in care se prezinta o serie de filme si scriitori francofoni din tari precum Franta, Portugalia, Canada, Egipt, Grecia, Luxembourg, Maroc si Elvetia.