La 130 de ani de la premiera absoluta a operei „Evgheni Oneghin”, care a avut loc la Moscova (29 martie 1879), Opera Nationala Bucuresti va oferi publicului o noua productie cu acest titlu, evenimentul fiind programat pentru data de 22 martie, la ora 18.30. Lucrarea semnata de Piotr Ilici Ceaikovski, dupa romanul in versuri scris de Aleksandr Sergheevici Puskin, va fi montata pe scena ONB in regia lui Ion Caramitru, care a montat “Evgheni Oneghin” in urma cu 14 ani, la Belfast (Irlanda de Nord).

Conducerea muzicala a spectacolului ii apartine dirijorului Iurie Florea. Decorurile vor fi realizate de Maria Miu, iar costumele de Viorica Petrovici. Din echipa de creatie a noii productii vor face parte si Stelian Olariu – maestru de cor, Florin Fieroiu – coregrafie, Florica Stanescu, Mirela Simniceanu – miscare scenica si coregrafie si Chris Jaeger – light designer.

Prima montare in Romania a lucrarii lui Ceaikovski a fost realizata in 1938, cea de-a doua, conceputa in stagiunea 1958-1959 si cea de-a treia, creata in 1981, fiind semnate de regizorul Hero Lupescu. Premiera din 22 martie reprezinta asadar cea de-a patra montare a operei “Evgheni Oneghin” pe scena bucuresteana.

Evenimentul inseamna readucerea uneia dintre cele mai valoroase opere rusesti, de patrimoniu universal, in repertoriul ONB, din care au lipsit, in decursul ultimilor 20 de ani, lucrari lirice rusesti. Daca montarile de “Macbeth” (Giuseppe Verdi) sau “La Bohème” (Giacomo Puccini) au insemnat interpretarea pe scena bucuresteana a unor povesti de un dramatism puternic, “Evgheni Oneghin” adauga o nota romantica in repertoriul liric al teatrului. La fel ca toate productiile ONB, opera “Evgheni Oneghin” va fi montata in original, in limba rusa, se arata in comunicatul ONB.

Povestea va prinde viata gratie unei echipe de artisti tineri, a caror varsta este foarte apropiata de cea a personajelor pe care le intruchipeaza. La premiera din 22 martie si in cadrul celei de-a treia reprezentatii (28 martie) isi vor da concursul: Iordache Basalic (Oneghin), Teodor Ilincai (Lenski), Crina Zancu (Tatiana), Oana Andra (Olga), Pompeiu Harasteanu (Gremin), Gabriela Dragusin (Larina), Ecaterina Tutu (Filipievna), Florin Diaconescu (Triquet), Radu Pintilie (Capitanul / Zaretsky). In cadrul repetitiei deschise cu public (21 martie) si a celei de-a doua reprezentatii (25 martie), distributia ii va reuni pe artistii: Ionut Pascu (Oneghin), Calin Bratescu (Lenski), Tina Munteanu (Tatiana), Maria Jinga (Olga), Marius Bolos (Gremin), Ana Maria Comsa (Larina), Adriana Alexandru (Filipievna), Florin Diaconescu (Triquet), Stefan Schuller (Capitanul / Zaretsky).

Evgheni Oneghin, opera clasica in trei acte, este o poveste de dragoste. La inceput surorile Tatiana si Olga astepta sosirea logodnicului Olgai, Lenski, si a prietenului sau Oneghin. In varsta de doar 17 ani, Tatiana se indragosteste pentru prima oara de Oneghin, chiar daca acesta este mai in varsta decat ea. Ii marturiseste acestuia iubirea, dar Oneghin, politicos si rece, o respinge. Plictisit, Oneghin ajunge sa flirteze cu Olga, iar cei doi vechi prieteni ajung sa se dueleze, Lenski fiind ucis. Oneghin alege sa dispara din societate, impovarat de uciderea celui mai drag prieten, pentru a se intoarce multi ani mai tarziu. Atunci o redescopera pe Tatiana, o doamna frumoasa, matura si mai ales casatorita, de care se indragosteste nebuneste. Ii marturiseste iubirea, dar este mult prea tarziu, caci Tatiana, chiar daca la randul ei il mai iubeste inca, alege sa ramana credincioasa sotului ei, neuitand umilirea din adolescenta. Ramas singur, Oneghin isi deplange viata irosita, realizand ca nu a stiut sa auda si sa inteleaga la timp glasul dragostei adevarate.

Potrivit comunicatului, Opera Nationala Bucuresti isi va deschide portile in seara de sambata, 21 martie (ora 18.30), pentru a permite accesul gratuit al publicului la repetitia generala.