Atelierul sustinut de Stefan Vianu la Fundatia Calea Victoriei incepand cu 27 mai, incearca sa descifreze demersul unor filozofi a caror poziție este oarecum atipica, in masura in care au tematizat „gandirea pura“ fara ca acest lucru sa-i impiedice sa valorizeze viața in mijlocul cetații.Cu alte cuvinte, ei au refuzat izolarea intr-un turn de fildeș al filozofiei prime ce se crede deasupra lumii.

Gandirea lor implica asumarea existenței in lume și, in mod paradoxal, a instrainarii fața de lume. Exista o tensiune, ca sa zicem așa constitutiva, intre „viața contemplativa“ și „viața politica“ – cel puțin in orașele-cetați grecești.

Modernitatea implica slabirea acestei tensiuni, o slabire ce se reflecta in majoritatea sistemelor filozofice de la Descartes la Habermas. Totuși, „tensiunea constitutiva“ iși face din nou apariția la unii ganditori moderni. Ei exista-pentru-gandire intr-o lume ce tinde sa excluda gandirea in numele „Științei“, „Progresului“, „Bunastarii pentru toți“ – a utopiilor contra carora se cladește discursul acestor filozofi.

Temele celor cinci ateliere sint:

1. SOCRATE „FIU AL CETAȚII“ – NEIMPACAREA CU CETATEA

2. SCHELLING SAU HEGEL? „STATUL TREBUIE SA DISPARA“

3. BERDIAEV CRITIC AL REVOLUȚIEI ȘI FILOZOF AL INEGALITAȚII

4. SIMONE WEIL REBELA : CRITICA „MARELUI ANIMAL“

5. PATOCKA ȘI EXILUL INTERIOR.

Fiecare atelier va presupune o prima parte de prezentare a profesorului, discutie pe fragmente de text din autorii analizati in atelierul respectiv, conform temelor de mai sus, iar apoi, in a doua parte, vor avea loc discutii intre profesor si participanti.

Stefan Vianu detine doctorat in filosofie la Universitatea din Geneva, diploma de studii superioare in filosofie la Universitatea din Geneva precum si licenta in teologie la Universitatea din Geneva. Este lector universitar la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti si a beneficiat de bursa a “Colegiului Noua Europa”.