Libraria Mihai Eminescu este gazda lansarii volumului Despre geopolitica de Oleg Serebrian, carte prefata de Wilfried Heller, si aparuta recent la editura Cartier. Evenimentul lansarii va avea loc luni, 16 martie, incepind cu ora 18.00 in prezenta autorului. Alaturi de acesta vor vorbi despre carte invitatii Armand Gosu, redactor sef la Revista 22 si Dan Dungaciu, conferentiar universitar.

"In cartea de fata, Oleg Serebrean nu apeleaza la traditia geodeterminismului politic, pentru el actul politic fiind dictat nu atat de factori de ordin naturgeografic, cat de interactiunea acestora cu fenomene de natura sociala, culturala si economica. Textele adunate aici nu reprezinta compilatii ale unor studii deja existente, ci sunt marcate de viziunea proprie a autorului. Desi acesta trateaza subiecte foarte variate, accentul logic al studiilor inmanuncheate in volumul de fata este pus pe geopolitca regiunii Marii Negre si pe analiza relatiilor dintre statele din aceasta zona...", spune Dr. Wilfried Heller, cel care semneaza prefata volumului.

Din cuprinsul volumului Despre geopolitica de Oleg Serebrian:

O reabilitare postuma: Karl Haushofer

Antarctica in proiectele geopolitice germane din anii 1895-1945: mituri si adevar

Avintul si declinul geopoliticii japoneze

Basarabia in gindirea geopolitica rusa si cea sovietica din anii 1905-1945

Perspectivele geostrategice ale Republicii Moldova

Republica Moldova in anul 2030: eseu de geopolitica viitorologica

Georgia si Republica Moldova: similitudini si diferente ale situatiei geopolitice la inceputul secolului al XXI-lea

Transnistria si Osetia de Sud: diferente, asemanari si consecinte

„Cazul Kosovo”: retrospectiva si perspectiva

NATO-GUAM: un parteneriat de perspectiva?

Geopolitica regiunii Marii Negre: o miza pentru Rusia si Uniunea Europeana

Impasul paneuropeismului

Limitele Europei

Oleg Serebrian (n. 1969) a studiat istoria si dreptul la Universitatea „Ion Creanga” din Chisinau si relatii internationale la Institutul European de Inalte Studii Internationale din Nisa. A urmat apoi specializari la Universitatea din Edinburgh si la Scoala Nationala de Administratie din Paris. In 1998 si-a sustinut doctoratul in stiinte politice. In 1998-1999 a fost seful Directiei analiza politica din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova si purtator de cuvant al ministrului, iar intre 1999 si 2002, prorector al Universitatii Libere din Moldova (ULIM). Incepand cu 1998 a fost profesor invitat la diverse centre universitare din SUA si Europa, find ales (2001) membru al Consiliului Stiintific al Institului European de Inalte Studii Internationale din Nisa. Este autorul volumelor Geopolitica spatiului pontic (1998), Politosfera (2001), Politica si geopolitica (2004) si Dictionar de geopolitica (2006) precum si al mai multor studii in domeniul geopoliticii si al geografiei politice publicate in Romnia, Rusia, Ucraina, Polonia, Belgia, Franta, Germania si Marea Britanie. In 2000, pentru meritele sale in dezvoltarea stiintelor politice, a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de ofiter.

In Colectia Cartier Istoric au mai aparut: Dan Dungaciu, Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest, 2009; Thierry Camous, Orienturi / Occidenturi. 25 de secole de razboaie, 2008; Philippe Nemo, Ce este Occidentul?, 2008; Robert Deliege, Introducere in antropologia structurala. Levi-Strauss astazi, 2008; Didier Chaudet, Florent Parmentier, Benoit Pelopidas, Imperiul in oglinda. Strategii de mare putere in Statele Unite si Rusia, 2008, informeaza editura.

In curind in Colectia Cartier Istoric: David Le Breton, Antropologia coprului si modernitatea; Ralf Rogowski, Noua forma a Europei; Regis Burner, O biografie a lui Iuda; Joachim Bouflet, O istorie a miracolelor; Catherine Durandin, SUA lui Obama. E posibila reconvertirea?, Philippe Nemo, Istoria ideilor politice, 2 vol., Jean-Peirre Vernant, Universul, zeii, oamenii.