Pentru al noualea an consecutiv Radio Romania Cultural premiaza performerii din domeniile artistice, literare, teatrale, muzicale si nu numai. Cei ce au excelat in domeniile respective in anul 2008 vor urca pe scena, in luminile rampei, luni, 23 martie, la Gala Premiilor Radio Romania Cultural care se va desfasura la Teatrul Odeon.

Se vor acorda premii pentru zece sectiuni, precum si trei premii speciale, informeaza comunicatul Radio Romania Cultural.

La categoria „Poezie”, nominalizatii sunt: Svetlana Carstean cu volumul Floarea de menghina si Sebastian Reichmann, autorul volumului Mocheta lui Klimt. La “Proza” au fost nominalizate volumele: Zilele regelui de Filip Florian, Foxtrot XX de Razvan Petrescu, Ultimele insemnari ale lui Mateiu Caragiale insotite de un inedit epistolar precum si indexul fiintelor, lucrurilor si intamplarilor in prezentarea lui Ion Iovan si Fantoma din moara de Doina Rusti.

La sectiunea „Film” au fost nominalizati regizorii Radu Muntean pentru filmul Boogie, George Dorobantu pentru pelicula Elevator si Nae Caranfil, pentru filmul Restul e tacere. La categoria “Teatru”, nominalizarile sint urmatoarele: Marcel Iures, pentru activitatea sa teatrala si organizatorica de la Teatrul Act, Tompa Gabor si Alexandru Darie, pentru organizarea Festivalului Uniunii Teatrelor Europene – editia 2008 si Andrei Serban, pentru spectacolul Spovedanie la Tanacu.

Nominalizatii la sectiunea “Arte plastice” sint: pictorita Angela Tomaselli, artista decoratoare Daniela Frumuseanu, pictorul Gheorghe Iacob si graficianul Mircia Dumitrescu. Pentru categoria “Muzica” au fost nominalizati violoncelista Laura Buruiana, violonistul Alexandru Tomescu si pianista Luiza Borac.

La sectiunea “Educatie si invatamint”, lista nominalizarilor este urmatoarea: Aurora Luminita Stanescu, sefa sectiei Relatii publice, marketing cultural si programe educationale de la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"; Elena Tudor, asistent cercetator la Muzeul National de Geologie, coordonator al Proiectul scolar “Pamantul in trei cuvinte: minerale, roci, fosile”; Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori; Ana Maria Iuga, cercetator la Muzeul Taranului Roman, coordonatorul serilor culturale din seria “Povestea vecinilor”; si Biblioteca Metropolitana din Bucuresti – Filiala „Ion Creanga”.

Nominalizatii la sectiunea „Stiinta” sunt: general profesor doctor Dumitru Constantin Dulcan; Roxana Radvan, doctor in fizica, directorul Centrului de restaurare a obiectelor de patrimoniu prin tehnici laser din Bucuresti; si Narcis Avarvari, doctor in chimie la Universite d'Angers din Franta. Publicatiile Suplimentul de cultura, Cuvantul si Observator cultural au fost nominalizate la sectiunea “Reviste si suplimente culturale”. La categoria “Emisiuni TV” nominalizarile sunt: Parte de carte de la ProTv, La portile ceriului si Arta.ro de la TVR Cultural.

Cele trei distinctii speciale acordate de Radio Romania Cultural sunt: Premiul “In Memoriam Iosif Sava” care ii revine anul acesta sopranei Teodora Gheorghiu, solista a Operei de Stat din Viena; Premiul “Lux Mundi” care i se va acorda poetului si traducatorului roman stabilit in Franta Dinu Flamand si Premiul de excelenta, acordat in acest an prozatorului Mircea Horia Simionescu.