O noua manifestare dedicata promovarii filmului romanesc va avea loc in acest an la Iasi. Este vorba de prima editie a Festivalului International de Film de la Iasi (IIFF) organizat de Asociatia Romana de Film Independent care se va desfasura in perioada 25 septembrie – 3 octombrie 2009. In perioada 1 aprilie- 1 iulie se va desfasura programul CineFAN - un proiect educational de cultura cinematografica, ca parte integranta a Festivalului International de Film de la Iasi.

Programul CINEFAN este dedicat cineamatorilor, de orice varsta ar fi ei si este conceput cu o componenta locala – in orasul Iasi, si una nationala.

"Avem ca obiectiv formarea si readucerea publicului in salile de cinema cu ajutorul unor evenimente care sa gazduiasca atat filme foarte bune cat si invitati cat mai interesanti care sa “explice” nasterii unui film, a unei povesti. Iubitorii de film, cinefilii din Iasi direct, iar cei din tara indirect – pe internet, se vor intalni cu tinerii regizori romani si vor descoperi magia filmului, dar vor participa si in ateliere de creatie de film, sustin organizatorii Acestea vor fi disponibile la nivel national pe site-ul www.cinefan.ro.

Potrivit comunicatului coordonatorii programului CINEFAN sunt:

Ciprian Alexandrescu – Presedinte festival IIFF, regizor

Alexandru Condurache – Director program CINEFAN, regizor

Emanuel Lazarescu – Director festival IIFF, jurnalist, coordonator site www.cinefan.ro

Program de desfasurare:

In Iasi: CINEFAN se va desfasura saptamanal, in 15 intalnirii de 2 zile – miercurea si joia, astfel:

Miercuri, intre orele 17,00 – 19,00: se vor proiecta un 2 filme un scurt metraj strain si un film al regizorului invitat, urmate de un dialog intre public si invitatul special. Discutia va fi moderata de Presedinte IIFF – regizorul Ciprian Alexandresu si va dura maxim 30 de minute. Vor fi invitati tineri regizori cum ar fi Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Constantin Popescu, Radu Jude, Marian Crisan, Hano Hoffer, Adrian Sitaru, Bogdan Mustata, Catalin Saizescu, Ion Puican, Igor Cobileanski, Paul Negoescu, Bogdan Dumitrescu, Titus Muntean, Valentin Hotea, Adina Pintilie, Iulia Rugina.

Joi, intre 16,00 – 18,00: atelier de creatie cinematografica cu Prof. Univ. Dr., regizorul Alexandru Condurache, care va expune “CUM SA FACI UN FILM”, de la idee la scenariu, decupaj, alegerea actorilor, filmarea si montarea filmului.

La nivel national: on-line, acces permanent cineamatorilor pe site-ul www.cinefan.ro. Se va crea un net-working, un blog, pentru comunicare intre echipa CINEFAN si cineamatori.

Finalitate educationala program CINEFAN:

In Iasi: Cineamatorii care doresc – elevi si studenti, vor face un film (de max. 15 minute) sub directa indrumare a regizorului Alexandru Condurache.

Acestea vor participa la selectia pentru sectiunea ALT-FEL din Festivalul IIFF, care acorda premiul CINEFAN.

La nivel national: Filmele participantilor nationali vor avea aceleasi conditii de inscriere la sectiunea ALT-FEL din cadrul festivalului IIFF.

Toate filmele create in Programul Cinefan intra in selectia Sectiuni Alt-Fel din cadrul IIFF.

Programul CINEFAN se va derula la nivel local, in Iasi, in institutiile de invatamant – Univ. de Arta “George Enescu”, Univ. A. I. Cuza, Univ. Politehnica din Iasi, Univ. Petre Andrei, 10 licee, si Casa de cultura a Studentilor, iar la nivel national prin accesul on-line pe site-ul www.cinefan.ro la inregistrarile intalnirilor arhivate.