Mort de surd, roman aparut in 2008 sub semnatura scriitorului David Lodge, va apare in aceasta saptamina in traducere la Polirom. Romanul este cel de-al treisprezecelea titlu care va apare in seria de autor „David Lodge” initiata in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”. Cu acest roman – ce are la baza teama personala a autorului legata de pierderea treptata a auzului –, David Lodge se intoarce la genul care l-a consacrat: romanul campusului universitar, inaugurat de Schimb de dame, Ce mica-i lumea! si Meserie.

Cind universitatea a decis sa uneasca departamentele de engleza si lingvistica, profesorul Desmond Bates din Mort de surd s-a pensionat anticipat. Dar acum totul i se pare fara rost: ii lipseste rutina academica si si-a pierdut apetitul pentru cercetare. Iar asta nu inseamna nimic pe linga faptul ca il ameninta pierderea auzului, o sursa constanta de certuri domestice si stinjeneli sociale. In traditia populara, observa el, surzenia este considerata un fenomen comic, in timp ce, de pilda, orbirea este tragica, insa pentru o persoana surda nu-i chiar asa o gluma. In aceste imprejurari, totusi, Desmond ajunge sa aiba o relatie cu o femeie mai tinara, al carei comportament si viziune asupra lumii ameninta sa destabilizeze complet viata lui obisnuita. Amuzant si emotionant, romanul ne spune povestea eforturilor unui om de a se deprinde cu propriile metehne, cu ideea propriei morti, cu imbatrinirea si efemeritatea, in general, punind in scena insasi comedia si tragedia vietii umane.

„Mort de surd ii ofera lui Lodge ocazia de a-si dovedi remarcabilele calitati de analist, care ii permit sa descrie lupta lui Desmond cu batrinetea, mortalitatea, capcanele seductiei si izolarea.” scrie The Times.

David Lodge, nascut in 1935, a studiat la University College din Londra, iar ulterior a obtinut un master si un doctorat in teoria literaturii. A predat la Universitatea din Birmingham intre 1950 si 1987, dupa care s-a dedicat in intregime literaturii. Reputat romancier, dramaturg si scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viata ai literaturii britanice. La acest statut a contribuit in mare masura succesul trilogiei campusului universitar, alcatuita din Schimb de dame (distins cu Hawthornden Prize; Polirom, 2001, 2003), Ce mica-i lumea! (Polirom, 2002, 2003) si Meserie! (Polirom, 2002, 2003), cele doua din urma fiind nominalizate la Booker Prize. La Editura Polirom au mai aparut romanele Terapia (2002, 2003), Ginduri ascunse (2003, 2004), Muzeul Britanic s-a darimat! (2003), Vesti din Paradis (2003), Racane, nu ti-e bine! (2004), Cit sa-ntindem coarda? (2004), Afara din adapost (2005), Autorul, la rampa! (2006) si Crudul adevar (2006).

Pe linga operele literare, David Lodge a mai publicat studii de naratologie (dintre care Limbajul romanului a fost tradus si in limba romana) si critica literara si este, de asemenea, coautor al unei celebre antologii de teorie si critica literara contemporana.