Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului se va desfasura intre 18 si 23 martie la Centrul Ceh din Capitala. ONE WORLD este un festival de film documentar dedicat drepturilor omului initiat de Vaclav Havel in 1999. In ultimii 10 ani, ONE WORLD a devenit cel mai mare festival de acest fel din Europa si s-a extins in orase ca Bruxelles, Madrid, New York sau Kiev.

Drepturile omului. Executiile in masa, prizonieratul politic, viata sub teroarea instaurata de regimurile totalitare nu sunt numai problemele celor care le traiesc. Sunt si problemele noastre. In special intr-o tara care a cunoscut timp indelungat experienta opresiunii politice, problema drepturilor omului, a promovarii si a apararii lor ar trebui sa fie una permanent actuala in preocuparile oamenilor.

ONE WORLD ROMANIA s-a nascut in 2008, dupa un an si jumatate de Documentary Mondays la Centrul Ceh. In 2009, face inca un mic pas. Bucurestiul are un public de documentare astfel ca, intre 18 -23 martie, cel mai mare film documentar dedicat drepturilor omului vine in Romania.

Festivalul isi propune sa prezinte informatii echilibrate si complexe despre problemele de incalcare a drepturilor omului, oferind astfel sansa unei mai bune intelegeri a conexiunilor dintre politica externa si problemele sociale. Mai mult, se doreste sa se contribuie in acest mod la dezbaterea publica asupra rolului pe care cetateanul român si Romania pot si ar trebui sa-l aiba intr-o lume interconectata global, in lumea in care traim deja.

Anul acesta, festivalul va avea 5 sectiuni tematice:

1. "Dupa 20 de ani" - o explorare a cum am evoluat noi romanii la 20 de ani dupa cel mai important eveniment din istoria noastra recenta

2. "Filmul ca tratament" - o privire asupra sistemului medical sau a relatiilor dintre boala si film

3. "Prezentul la control"

4. "Trecutul imperfect" - mostenirea noastra a tuturor europenilor de dinainte de anii caderii Cortinei de Fier

5. "La frontiere" - despre granite reale sau imaginare, despre migratie si depasirea barierelor

Fiecare sectiune va cuprinde filme tematice dar si o serie de proiecte speciale, dintre care "Birmania la zi(d)", in care pentru prima data va veni in Romania un disident al regimului din Birmania, intamplator si calugar budist si binenteles "Cluburile de Film One World". Mai multe informatii se gasesc pe site-ul One World.

Locatiile festivalului

Proiectii si evenimente conexe

  • Centrul Ceh / str. Ion Ghica nr. 11
  • Cinema Union / Str. Ion Câmpineanu nr. 21
  • Cinema Eforie / Str. Eforie nr. 2
  • EuroCinema Tinerimea Romana / Str. Schitu Măgureanu nr.4

Expozitii

  • Centrul de informare ONU pentru România / Blvd. Primăverii nr. 48A
  • Sala de Lectură - Ceainăria Teatrului ACT / Str. Calea Victoriei nr.126, etaj 2

Deschiderea festivalului

  • Colegiul Noua Europă / Str. Plantelor 21
  • ArCuB / Str. Batiştei nr. 14