Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la cea de-a opta editie. In perioada 29 mai – 7 iunie, Clujul va fi din nou luat cu asalt de filme, invitati si evenimente marca TIFF. Timp de 10 zile iubitorii festivalului vor putea sa isi reincarce bateriile cu titluri hit ale anului trecut si inceputului de 2009, cu filme fara limita, cu premiere autohtone mult asteptate si, nu in ultimul rand, cu o atmosfera plina de energie instituita in toate punctele cheie ale orasului.

TIFF 2009 incepe in forta. In seara zilei de 29 mai, la Cinema Republica, Aminitiri din Epoca de Aur da startul acestei editii. Un film scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Contantin Popescu si Cristian Mungiu.

Amintiri din Epoca de Aur ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor ‘80 recuperand umorul care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca perioadei.

Povestile Amintirilor isi propun sa recupereze amanuntele uitate din copilaria celor care s-au nascut ca decretei si care traiesc astazi cu nostalgia obiectelor, muzicii si obiceiurilor tineretii lor: cantatul imnului la inceputul orelor, lozincile scandate la trecerea coloanelor oficiale, fericirea de a avea o banana de Craciun, incercarea de a economisi monezi de un leu si trei lei la borcan, vandutul sticlelor goale pentru bani de buzunar si multe altele.

„Am vrut ca dupa 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, si pana la urmatorul meu film de autor, sa ofer publicului roman o comedie, iar Amintiri din Epoca de Aur, film episodic si colectiv, imbina punctele de vedere a cinci colegi de generatie carora le-a facut placere sa Recupereze, sa Refoloseasca si Reconditioneze amintirile din perioada noptilor pierdute la bairamuri, video si cozi.”, spune Cristian Mungiu.

Amintiri din Epoca de Aur va fi proiectat in premiera absoluta pe ecranele din Romania, in prezenta regizorilor, actorilor si echipei realizatoare.

Continuarea festivalului va fi pe masura startului, sustin organizatorii evenimentului. Printre filmele eveniment ale acestei editii se afla mult apreciatul Gomorra al lui Matteo Garrone, bazat pe cartea lui Roberto Saviano - castigator al Marelui Premiu la Cannes in 2008 si vedeta Premiilor Academiei Europene de Film, acordate in decembrie, anul trecut, unde a iesit castigator al categoriilor Cel mai bun actor, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun film european.

Il y a longtemps que je t’aime este un alt titlu care atrage prin palmaresul impresionant: Kristin Scott Thomas si-a alocat premiul pentru Cea mai buna actrita la Gala Academiei Europene de Film si s-au adaugat, printre altele, trofee precum BAFTA (Cel mai bun film strain) sau César (pentru Cel mai bun debut – al regizorului Phillippe Claudel si Cea mai buna actrita intr-un rol secundar).

Nu in ultimul rand, nemtescul Alle Anderen va fi un film magnet pentru publicul clujean prin CV-ul cu care ajunge la TIFF – revelatia festivalului de la Berlin din acest an, castigator al Marelui Premiu al Juriului (pentru regia filmului semnata de Maren Ade) si Ursul de Argint (pentru actrita Birgit Minichmayr).