Scriitorii romani Ion Manolescu si Dan Lungu vor participa in perioada 12-15 martie 2009 la Targul de carte de la Leipzig. Cei doi autori, invitati de Institutul Cultural Roman (ICR) „Titu Maiorescu” din Berlin vor lua parte la manifestari organizate in cadrul forumului „Limbi mici, literaturi mari”, un proiect initiat in urma cu sase ani de catre un grup de institute culturale si de ambasade europene din Berlin.

Potrivit ICR, Ion Manolescu va participa in data de 12 martie la o lectura in tandem, in cadrul careia va citi - alaturi de catalanul Toni Sala - din romanul Derapaj, aflat in curs de traducere in limba germana (traducatoar: Iulia Dondorici, care va si modera discutia). In aceeasi zi, Dan Lungu va citi din romanul Sunt o baba comunista, in cadrul unei lecturi in tandem cu autorul bulgar Georgi Gospodinov. Romanul lui Lungu este lansat zilele acestea si in varianta in limba germana, in traducerea lui Jan Cornelius (Die rote Babuschka), publicata de editura Residenz din Viena. De asemenea, Dan Lungu va lua parte in data de 14 martie la o masa rotunda, alaturi de autori din Cipru, Slovacia si Bulgaria, la Casa Cartii din Leipzig.

La fel ca si in anii trecuti, o parte din autorii invitati ai forumului „Limbi mici, literaturi mari” participa ulterior la o seara de lectura in Berlin, la LiteraturWerkstatt, seara moderata de criticul literar Joerg Plath (16 martie). Dan Lungu va citi de aceasta data in compania unor scriitori din Luxemburg, Malta si Ungaria.

Forumul „Limbi mici, literaturi mari” este un proiect comun al unui grup de institute culturale si al departamentelor culturale ale unor ambasade europene din Berlin si a fost initiat in anul 2003. Prin discutiile in tandem dintre scriitori din diferite tari se urmareste stimularea interesului pentru literaturile asa zis “mici”, prin initierea unor traduceri in limba germana, dar si a traducerilor in aceste limbi, intre ele (romana-ceha, greaca-maghiara, etc.). In acest an, participa la proiect 17 tari: Romania, Spania, Grecia, Serbia, Croatia, Ungaria, Estonia, Bulgaria, Portugalia, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Luxemburg, Irlanda, Cipru si Elvetia.

Pe langa participarea in cadrul forumului „Limbi mici, literaturi mari”, Romania va fi prezenta la Targul de carte de la Leipzig si printr-un stand propriu al Centrului National al Cartii din cadrul ICR Bucuresti, unde vor citi autorii Petru Cimpoesu (Christina Domestica si vanatorii de suflete) si Radu Paraschivescu (Ghidul nesimtitului).