"Firmin. Aventurile unei vieti subterane" de Sam Savage, cartea care a constituit senzatia Tirgului de Carte de la Frankfurt, editia 2008, se afla, incepind de astazi, in librarii. Traducerea in limba romana, semnata de Vali Florescu, apare la mai putin de jumatate de an de la ultima editie a celui mai important tirg de carte, Romania fiind una dintre cele peste 30 de tari care au achizitionat imediat drepturile de traducere.

Eroul cartii, Firmin, s-a nascut intr-un cartier sarac din Bostonul anilor ’60, la subsolul unei librarii. Acolo invata incetul cu incetul sa citeasca, drept urmare a ingurgitarii paginilor rupte din Veghea lui Finnegan, cu care mama lui a captusit culcusul numeroasei sale familii. Instrainindu-se tot mai mult de ai sai din pricina talentelor lui exceptionale, dar incapabil sa comunice cu oamenii dupa a caror companie tinjeste, Firmin isi da seama ca ii e sortit sa duca o viata singuratica, desi foarte bogata la nivel imaginativ. Totusi, in urma unui sir de peripetii si cu un dram de noroc, el reuseste sa se bucure de afectiunea unui scriitor excentric si de frumusetea femeilor, incercind sa supravietuiasca in haosul demolarilor si modernizarii cartierului, care tulbura traiul rozatoarelor si al locatarilor umani deopotriva.

„Sam Savage isi face debutul cu romanul de formare a unui sobolan erudit, traitor in Bostonul anilor ’60. Firmin este o elegie pe jumatate fantezista, pe jumatate riguroasa despre placerile literaturii, in care indoielile, temerile si dorintele oricarui scriitor ii sint atribuite unui sobolan cu un intelect hiperdezvoltat.” scrie Publishers Weekly.

Publicatia Booklist scrie ca "Sam Savage creeaza o mica bijuterie comica despre pretul si rasplata iluziilor literare.”

Sam Savage s-a nascut in 1940 in Carolina de Sud si a fost crescut sub dubla influenta a pasiunii mamei sale pentru poetii romantici englezi si a credintei nestirbite a tatalui in rationalismul darwinian. La virsta de 17 ani, s-a mutat cu familia in Massachusetts, unde preferinta pentru produsele contraculturii l-a facut sa se integreze perfect in atmosfera creata de generatia Beat. „Pe vremea aceea inca mai puteai sa fii un delincvent intelectual”, a declarat Savage intr-un interviu. Admis la Facultatea de Filosofie a Universitatii Yale, a abandonat-o in scurta vreme pentru a se inscrie intr-un grup de protest impotriva armelor nucleare. Dupa citiva ani petrecuti la Paris, s-a intors la Yale, unde a obtinut un doctorat in filosofie, apoi si-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat intr-un atelier de reparat biciclete in Cambridge, Massachusetts, dupa care s-a retras in Sud, unde a schimbat mai multe meserii (pescar, timplar si tipograf, printre altele) si a scris poezii care i-au fost publicate, dar nu-i placeau si fragmente de roman care-i faceau placere, dar nu ajungeau sa fie publicate. Firmin. Aventurile unei vieti subterane, romanul sau de debut, a aparut in 2006, iar doi ani mai tirziu a constituit revelatia Tirgului de Carte de la Frankfurt, drepturile de traducere fiind achizitionate in peste 30 de tari. Al doilea roman, The Cry of the Sloth, urmeaza sa-i fie publicat in 2009.