Expozitia "Europenii necunoscuti. 10 minoritati raspandite prin Europa si adunate in fotografii de Kurt Kaindl", va fi vernisata vineri, 6 martie, de la ora 18.00, la Sala Oaspeti a Muzeului Taranului Roman. In ultimii ani, fotograful Kurt Kaindl impreuna cu scriitorul Karl-Markus Gauß au calatorit mult in regiunile de margine ale Europei pentru a vizita la fata locului unele dintre cele mai mici natiuni si minoritati culturale.

Este vorba de grupuri de popoare care nu au ca deziderat un stat national propriu si care totusi au reusit sa-si impuna limba proprie si particularitatile culturale: grupa de origine slava a sorbilor din Germania; grupa de limba germana a gottscheen-ilor din Slovenia; grupa romanica a aromanilor din Balcani si cea originara din Balcani a arbareșilor albanezi din sudul Italiei; ultimii descendenti ai evreilor spanioli, sefarzii, care au fost alungati in 1492 din Peninsula Iberica si care s-au stabilit in bazinul Marii Mediterane, de exemplu si in Sarajevo, unde au format o comunitate mare.

Pe parcursul sejururilor lungi in mijlocul acestor popoare, fotograful si autorul au discutat cu reprezentantii politici si culturali ai acestora, dar mai ales au reusit sa fotografieze si sa documenteze spatiul in care acestia isi duc viata la tara sau in oras, precum si cultura lor zilnica, sarbatorile si petrecerile.

Fotografiile ne conduc intr-o alta Europa, in care grupe etnice incearca sa se impuna si care totusi trec zilnic pragul intre doua culturi. Si asta, deoarece aceste popoare nu ar accepta niciodata stramtoarea unui stat national. In mod paradoxal tocmai ei, cei pe care nu-i cunoaste aproape nimeni, sunt nu doar martorii unei Europe uitate, ci si catalizatorii unei Europe a viitorului, in care nu mai exista granite nationale, dar in care nu se nasc culturi monolitice, ci se dezvolta o varietate etnica, religioasa, lingvistica si culturala.

KURT KAINDL s-a nascut in 1954 la Gmunden, a studiat germanistica precum si publicistica si stiintele comunicarii in Salzburg. A predat istoria si teoria fotografiei de presa la Universitatile din Salzburg, München, Bamberg si la „Georgia State University” in Atlanta. A publicat diverse lucrari cu privire la istoria fotografiei austriece. Este co-fondatorul Galeriei Forohof din Salzburg și editorul „Edition Fotohof im Otto Müller Verlag” (Ediției Fotohof la Editura Otto Müller). Traieste si lucreaza ca fotograf si expert media in Salzburg.

KARL-MARKUS GAUSS s-a nascut in 1954 la Salzburg, unde traieste si actualmente ca autor si editor al revistei Literatur und Kritik (Literatura si critica). Cartile sale au fost traduse in multe limbi si de mai multe ori au fost si premiate, printre altele cu premiul Charles Veillon si Georg-Dehio. La Editura Zsolnay au aparut de curand: Die Hundeesser von Svinia (2004) (Mancatorii de caini din Svinia), Die versprengten Deutschen (2005) (Germanii imprastiati) precum si jurnalul Zu früh, zu spät (2007) (Prea devreme, prea tarziu).

Expozitia organizata de Muzeul Taranului Roman si Forumul Cultural Austriac poate fi vizitata pana pe 6 aprilie, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00, la Sala Oaspeti. Intrarea este libera, informeaza MTR.